Sébastien Boudets kanelbullar på surdeg



700 gram vetemjöl
100 gram cassonadesocker (råsocker)
10 gram salt
50 gram ägg (cirka 1 ägg)
350 gram mjölk (3 ½ dl)
80 gram aktiv bubblande surdeg
100 gram rumstempererat smör

Fyllning
200 gram
rumstempererat smör
80 gram strösocker
20 gram kanel

Pärlsocker till garnering. Det blir cirka 15 kanelbullar.

Dag 1
Smält hälften av smöret till fyllningen i en kastrull (det får inte koka). Ta kastrullen från värmen och vispa ner socker och kanel. Tillsätt resten av smöret och vispa till en fin konsistens. Förvara fyllningen i rumstemperatur täckt med plastfolie.

Blanda mjöl, socker och salt på ett bord och bör en urgröpning i mitten. Häll ägg, mjölk och surdeg i urgröpningen och blanda till en slät deg. Knåda degen tills den släpper från bordet. Låt degen vila i 20 minuter under en bakduk.

Tillsätt smöret, lite i taget, genom att nypa in det i degen. Låt degen vila under en fuktig bakduk i rumstemperatur i 2 timmar.

Plasta in degen och låt den vila i kylen i ytterligare 1 timma.

Kavla ut degen till en 3-4 mm tjock fyrkant. Bred ut kanelkrämen på degen. Vik över en tredjedel av degen mot mitten, och ta sedan resten av degen mot mitten, och ta sedan resten av degen på motsatt sida och vik över även den så att du får en platta med tre lagar. Skär ut cirka 2 cm breda remsor på längden. Tänj försiktigt ut degremsorna på längden genom att dra i degändarna. Tvinna varje remsa två och ett halvt varv runt pek- och långfingret och korsa sedan änden över bullen och vik in och väst den undertill.

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och spreja dem med vatten. Jäs bullarna till dubbel storlek i 8 till 12 timmar i en avstängd ugn. Ställ gärna in en kastrull med kokhett vatten längst ner i ugnen; på så sätt skapar du en fuktig miljö åt degen.

Dag 2
Sätt ugnen på 200 grader. Spreja eller pensla bullarna med vatten och strö över pärlsocker. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 10-14 minuter eller tills de har en fin gyllne färg. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
 

Fläskfilé mango chutney

 

 

2 fläskfiléer á cirka 600 gram

1 burk mascarponeost (250 gram)

2 grönsaksbuljongtärningar

2 dl créme fraich

3 dl grädde

1 tsk sambal oelek

1 dl mango chutney

1 stor röd paprika

Salt & peppar

 

Sätt ugnen på 200 grader. Skär filén i bitar. Salta och peppra dem och stek dem till fin färg. Lägg dem sedan i en ugnsform. Vispa ihop mascarpone, grädde, créme fraiche, sambal, mango chutney och buljongtärningar och koka ihop. Skär paprikan i mindre bitar och tillsätt dem i såsen. Låt koka ett tg och slå det sedan över köttet. Sätt in i ugnen och grädda i cirka 45 minuter. Servera med ris och sallad.


Rabarberlemonad med smak av jordgubbar

 

 

 

Cirka 1 l rabarber, skivade

1/2 l jordgubbar

2 citroner

3-4 dl strösocker eller råsocker

2 liter vatten

 

Tvätta och skiva rabarbern med skalet kvar. Rensa jordgubbarna. Skiva citronerna. Blanda rabarber, jordgubbar, socker, och vatten i en stor kastrull. Koka upp och sänk sedan temperaturen. Låt det sjuda under några minuter. Ta av från plattan. Lägg i citronskivorna och låt blandningen stå och dra i cirka 1 timme. Sila och servera den iskall.

 


Chokladkaka med kokostosca

 

 

4 dl socker

4 dl ägg

3 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

8 msk kakao

2 krm salt

180 gram smält smör

 

Kokostosca

75 gram smör

1,5 dl grädde

1 dl sirap

2 dl socker

1 påse kokos

 

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker poröst. Blanda resten av ingredienserna och häll smeten i en smörad form. Grädda kakan i cirka 15 minuter. Koka ihop toscan över kakan och fortsätt att grädda i ugnen till toscan fått en fin ljusbrun färg. Skär kakan i bitar medan kakan är varm.


Gunillas tårtbotten

 

4 ägg

4 dl socker

1 dl kokt vatten

1 ½ tsk bakpulver

3 dl vetemjöl

 

Sätt ugnen 175 grader. Vispa ägg och socker poröst. Blanda resterande ingredienser och häll smeten i en smörad och ”bröad” form. Grädda i cirka 35 minuter.


Mammas potatispannkaka

 

3 liter potatis, rives

½ tsk salt

3 dl vetemjöl

5 dl mjölk

 

Sätt ugnen på 300 grader. Smörj en plåt ordentligt och häll på pannkakssmeten. Hyvla smör och lägg på kakan samt rimmat sidfläsk. Grädda i cirka 15 minuter. Låt pannkakan vila cirka fem minuter innan servering.


Kjell Holmgrens potatispannkaka

 

1,1 kg skalad potatis, rives

2 dl vetemjöl

2 ägg

2 tsk salt

5 dl mjölk

 

Sätt ugnen på 250 grader. Smörj en plåt, blanda ingredienserna häll i. Lägg gärna skivat fläsk på smeten. Grädda i cirka 35 minuter.


Kycklinggryta i jordnötssås

 

500 g kycklingfiléer

2 äpplen

2 vitlöksklyftor

1 dl salta jordnötter

1 tsk hackad färsk röd chili

2 msk jordnötssmör

rivet skal och saft av 1⁄2 lime

1 msk farinsocker

1 dl vatten

2 1⁄2 mellangrädde

1 hönsbuljongtärning

1 msk smör

1⁄2 tsk salt

 

Skär kycklingen i strimlor. Kärna ur och strimla äpplena. Skala och hacka vitlöken. Hacka nötterna. Vispa ihop nötter, chili, jordnötssmör, lime, farin, vatten, grädde och smulad hönsbuljong i en gryta. Låt koka upp. Bryn kycklingen, lite i taget i smör i en stekpanna. Lägg över i grytan och låt koka några minuter. Smaksätt med salt. Fräs äpple och vitlök och rör ner i grytan. Servera med ris.

 

 


Ädelgryta


500-600 gram kassler

2 msk smör

75 gram ädelost

1 dl tomatpuré

1 vitlöksklyfta

3 dl buljong

1 msk vetemjöl

2 dl créme fraich

100 gram champinjoner

1 grön paprika

½ tsk oregano

2 msk färsk persilja

Salt & peppar

 

Skär kasslern i bitar. Lägg ned kassler, tomatpuré, pressad vitlök, buljong och smulad ädelost. Låt koka på svag värme under lock i några minuter. Rör ihop vetemjöl och créme fraich, vänd ner i grytan. Tillsätta champinjoner och paprika och låt koka ytterligare fem minuter. Strö över persilja och smaka av med salt och peppar. Servera ed ris och sallad.


Kesorullar

 
 

250 gram keso

100-125 gram smör eller margarin

3 dl vetemjöl

 

Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut degen som en bulldeg. Pensla dijonsenap över degen samt ost, hackad purjolök och skinka. Salt och peppra. Rulla ihop degen och vik in kanterna. Pensla med ägg och strö över sesamfrön. Grädda i mitten på ugnen i cirka 40 minuter. Servera med en sallad.  


Pasta al forno con pomodori

 

 
 

1 silverlök, skalad och hackad

2 vitlöksklyftor, skalade och skivade

1 eller 2 torkade röda chilifrukter, smulas

3 burkar tomater (á 400 gram)

1 stor näve basilika

1 msk rödvinsvinäger

4 rejäla nävar riven parmesan

450 gram mozzarella (3 stycken bollar)

Olivolja

Havssalt & nymald peppar

 

Värm ugnen till 200 grader och sätt på en stor kastrull med saltat vatten.

 

Stek silverlöken, vitlöken och chilin i olivolja under cirka tio minuter –tills det mjuknat men inte fått färg. Tillsätt tomaterna, chilin och häll på ett glas vatten. Låt koka upp och sjuda i cirka 20 minuter. Kör sedan allt i en stavmixer, till en tunn sås. Riv ned basilikabladen och smaka av med salt, peppar och eventuellt en skvätt rödvinsvinäger. Koka pastan och blanda sedan hälften av såsen med pasta, strö över en näve parmesan. Gnid in en ugnsfast form med olja. Varva pastasmeten med tomatsmeten, mozzarellan och parmesanosten. Upprepa till alla ingredienser är slut. Toppa med ett lager parmesan.

 

Sätt i ugnen i cirka 15 minuter till rätten är gyllene brun, bubblig och knaprig.


Oskarshamns currygryta


1 kg kycklingfilé
2 msk smör
½ liten purjolök
1 msk curry
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk soja
4 msk mango chutney
4 dl kokosmjölk
2 dl crème fraich
1 hönsbuljongtärning

Receptet räcker till cirka sex personer. Börja med att skära kycklingen i grova strimlor och bryn sedan i omgångar. Fräs sedan på svag värme strimlad purjolök, curry och smör i en gryta. Tillsätt sedan vitlök, soja, mango chutney, kokosmjölk, crème fraich och en smulad hönsbuljongtärning. Låt puttra i tio minuter. Så här långt kan man förbereda rätten. Om du ska servera rätten senare kyler du kycklingen och såsen för sig. Innan servering sjuder du upp currysåsen och lägger du i kycklingen, koka sedan på svag värme i fem minuter. Servera med ris, bananslantar, strimlad purjolök, rödpaprika och jordnötter.

Halstrad piggvar på rostad palsternacka och jordärtskocksås

Jordärtskocksås

300 gram jordärtskocka

3 fin hackade shcarlottenlökar

15 kryddpepparkorn

2 anjovisfiléer

2 msk smör

5 dl fiskbuljong

3 dl vispgrädde

2 dl mjölk

½ tsk salt

1 krm nymald peppar

 

Sås: Skala jordärtskockorna och tärna dem. Låt jordärtskockor, schalottenlök, kryddpeppar och ansjovis fräsa i smör i en kastrull. Häll på fiskbuljong, grädde och mjölk och låt koka ihop tills hälften återstår, ca 8 dl. Mixa och sila såsen. Smaka av med salt och peppar. Hit går bra att förbereda.

 

Palsternacka

Sätt ugnen på 225 grader. Skär palsternackorna i lika stora klyftor. Blanda med olja, salt och peppar. Lägg palsternackorna i en ugnssäker form eller på ugnsplåt med bakplåtspapper och stek i mitten av ugnen ca 30 min tills de fått fin färg. Rör om någon gång under tiden. Krydda fisken och stek ca 2 min på varje sida i lite smör.

 

Lägg palsternackorna i botten på varma tallrikar. Lägg fisken ovanpå. Hetta upp och kör såsen skummig i mixer. Häll runt om fisken. Garnera med dillvippor och basilikablad.


Agnetas laxfilé på saltbädd med löjromssås

 

800 gram laxfilé

2 dl grovsalt

 

Sätt ugnen på 175 grader. Bred ut salt på en plåt. Lägg laxen med skinnsidan uppåt. Sätt i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Innertemperaturen bör vara 58 grader.

 

Sås

2 dl créme fraich

2 dl gräddfil

finklippt dill

finklippt gräslök

200 gram löjrom

1/5 gullök

 

Servera med kokt potatis och sallad.

 


Sweetchilifisk

 

600 gram fisk

1 tsk salt

1 st vitlöksklyfta

50-75 gram smör

1 dl hackad färsk persilja

pressad saft av 1⁄2 st citroner

1 msk honung

1 tsk sambal oelek

 

Sätt ugnen på 225°. Lägg fisken i en ugnssäker form. Strö över salt. Skala och finhacka vitlök eller gul lök. Koka ihop lök, smör, persilja, citron, honung och sambal oelek. Häll blandningen över fisken. Tillaga i mitten av ugnen 20-25 min. Servera med ris eller bulgur.

 

 

Laxpytt med romsås

 

 

600 gram lax 

500 g mandelpotatis 

1/2 zucchini 

1 rödlök 

150 g gröna bönor

2 msk olivolja 

flingsalt 

nymalen svartpeppar 

3 msk hackad dill 

100 g körsbärstomater 

1 citron

  

Romsås 

1 burk lättcrème fraiche 

1 burk stenbitsrom 

1/2 msk riven pepparrot

 

Sätt ugnen på 225°C. Skölj potatisen och skär den i bitar. Skär zucchinin i bitar. Skala och klyfta rödlöken. Blanda med potatis, bönor och olja i en långpanna. Salta och peppra. Rosta i ugnen ca 30 minuter. Skär laxen i bitar. Stek dem hastigt i lite olja i en stor panna. Salta och peppra. Vänd ner dillen. Lägg potatis och grönsaker på ett stort fat. Toppa med laxen och halverade körsbärstomater. Servera med romsås och citronklyftor.

 


Mammas laxpasta

500 gram tagliatelle

500 gram laxfilé

2 vitlöksklyftor i skivor

1 ask sockerärtor

20 färska basilkablad

1 dl vitt vin

2 dl mellangrädde

5 dl blandsallad

parmesanost

 

Koka pastan al dente. Häll av vattnet och lägg tillbaka pastan i kastrullen. Ringla över olivolja och rör om.

 

Skär laxen i mindre bitar och krydda med salt och peppar. Koka skivad vitlök, sockerärtor och basilika i vin och grädde cirka fem minuter. Smaka av med salt och peppar. Stek laxen gyllenbrun i olja. Fördela salladen på fyra tallrikar. Lägg pastan över och häll på såsen och avsluta med den stekta laxen och parmesanost.

 


Getostgratinerad laxgratäng

 

600-800 laxfilé

150 gram chevreost

1 burk créme fraich

5 soltorkade tomater

1 msk dragon

1 msk sesamfrön

4 tomater

1-2 vitlöksklyftor

1 tsk oregano

Salt & peppar

 

Sätt ugnen på 250 grader. Ta bort skinnet och ev ben från laxen. Lägg den i en smord ugnssäker form. Salta och peppra.


Skär osten i mindre bitar. Mixa den med crème fraiche tills blandningen är slät och krämig. Strimla soltorkade tomater och blanda ner dem tillsammans med dragon. Smaksätt ostkrämen med lite salt och peppar. Bre ostkrämen över laxen. Strö på sesamfrön. Skär bort blomfästet på tomaterna och stick ner vitlöksstrimlor. Krydda med torkad oregano. Lägg tomaterna vid sidan av laxen.

Ställ in mitt i ugnen, 15-20 minuter, tills laxen är genomstekt och ytan har fått fin färg. Servera med potatismos.


Ugnsstekt torsk med prosciutto

 

 

2 tjocka torskfiléer

3 msk olivolja

1 hackad vitlöksklyfta

Persilja

1 citron (rivet skal)

8 skivor prosciutto

400 gram kvisttomater

svarta oliver

salt & peppar

 

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg torskfiléerna i en form. Droppa över olivolja. Fördela vitlök, persilja och citronskal över fisken. Salt och krydda. Lägg den andra filen över och vira skinkskivorna runt om och stoppa in ändarna under fisken. Lägg tomaterna runtom fisken och droppa över olivolja. Stek i ugnen i cirka 30 minuter tills tomaterna är mjuka och fisken genomstekt. Skiva fisken i fyra delar och servera med kokt potatis och sallad.


Cornflakesfisk

500 gram fiskfilé

4 msk smör

½ dl ströbröd

2 dl cornflakes

2 krm salt

1 pressad vitlöksklyfta

 

Sätt ugnen på 225°. Lägg fisken i en ugnssäker form. Blanda rumstempererat smör, ströbröd, flingor, salt och vitlök. Krossa ev flingorna lite. Fördela över fisken. Stek i mitten av ugnen ca 20 min. Servera med potatis och sallad.


Fiskgryta ala Lörudden

2 fiskbuljong
3 dl vitt vin
3 dl grädde
5 dl vatten
1 msk curry
1 msk timjan
1 msk dragon
2 påsar saffran eller 1 msk gurkmeja
1 grön paprika
1 röd paprika
1 purjo
1 gul lök
1 burk krossade tomater
500 g valfri fisk (jag brukar blanda torsk och lax)

Räkor

Fräs kryddor och grönsaker i smör, slå på tomaterna samt vin och låt koka några minuter. Tillsätt vatten och koka ytterligare 15 min. Red av med mjöl eller redning, slå på grädde och koka ytterligare några minuter innan du lägger i fisken. Koka cirka fem minuter, akta så att inte fisken kokar sönder. Lägg några räckor i botten på varje tallrik innan ni häller på soppan. Servera med aioli.


Kyckling i lingonsås

4 kycklingfiléer

smör till stekning

Rosmarin

1 dl vatten

salt & peppar

 

Bryn filéerna till de fått färg. Krydda med salt, peppar och rosmarin. Häll på vatten och efterstek under lock i cirka 6-10 minuter

 

Sås

1 dl sky eller hönsbuljong

2 ½ dl grädde

1 dl frysta eller färska lingon

1 tsk soja

1krm kanel

1 msk lingonsylt

salt & peppar

 

Tag upp filéerna och låt skyn oka ihop med grädden och lingongen på hög värme i några minuter. Sila såsen och häll tillbaka den i pannan. Smaksätt med soja, kanel och lingonsylt. Smaka av med salt och peppar. Lägg filéerna i såsen och låt dem bli varma. Garnera med gräslök och lingon. Servera med klyftpotatis, sallad och raspad pepparrot.


Gnocchi i chilitomatsås

500-600 gram potatisgnocchi
5 dl färdig tomatsås med chili
1 paket bacon
Rivet skal av en citron
Svarta oliver
Parmesanost

Koka gnocchin. Hotta gärna upp såsen med liten vitt vin och extra kryddning. Strimla och knaperstekt bacon. Fördela tomatåsen på 4 tallrikar. Lägg gnocchi, bacon och oliver över. Strö över citronskal och parmesanost.


Tjälknöl

1-1,5 kg djupfryst nötfransyska eller älgstek

 

Sätt steken i ugnen i cirka sex timmar på 75 graders värme. Efter ett par timmar kan man sticka in en köttermometer. Låt köttet bli 59-60 grader.

 

Koka saltlaken av 6 dl vatten och 1,5 dl grovsalt. Saltlaken ska svalna något.

 

Placera det varma köttet i en plastpåske i en inte allt för stor form. Fyll på med saltlake i plastpåsen och knyt igen. Vänd påsen då och då. Låt stå i fem timmar. Peppra tjälknölen med svartpeppar innan servering.


Potatisbakelser med västerbottensost

1 rulle färsk smördeg

En påse riven västerbottensost

7 stora mandelpotatisar

salt & peppar

 

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och koka potatisen, låt svalna något. Rulla ut smördegen. Pressa pottisen som en sträng över rulldegen Strö över rikligt med ost. Krydda och salta. Pensla smördegskanterna med ägg så att det klistras ihop bättre. Rulla ihop som en rulltårta. Låt rullen ligga i kylskåpet ett bra tag innan du skär den i cirka 3 cm stora bitar. Lägg dem på plåt och grädda i mitten på ugnen i cirka 20 minuter. Strö över flingsalt. Räcker till cirka 6 personer.

 

 


Tulum Peynin

 

Aubergine

Turkiskt pepperonikorv

Squash

Tomat

Potatis

Fetaost

Oliver

Hackad persilja

 

Stek en sak i taget av auberginen, squashen och tomaterna. Ta tomaterna sist då det blir en oljig sås av stekskyet. Blanda yoghurt (Meze 10% turkisk) med salt och peppar. Blanda i hop allt och servera. Strö över fetaost, oliver och hackad bladpersilja. 

 
 

 


Ost- och broccolisoppa

 

500 gram broccoli

 

8 dl vatten

 

½ tsk salt

 

1 ½ grönsaksbuljongtärning

 

1 liten ask mjukost (225 gram)

 

140 gram ädelost

 

 

 

Räcker till cirka 4-6 personer. Tina djupfryst broccoli. Skär bort stjälkarna. Lägg knopparna åt sidan. Koka stjälkarna tillsammans med vatten, salt och buljongtärningarna i cirka 10 minuter eller tills dom är mjuka. Förfördela stjälkarna tillsammans med lite av kokvattnet i en mixer. Häll tillbaka i kastrullen och vispa ner mjukosten tillsammans med den smulade ädelosten. Koka upp. Tillsätt knopparna och låt koka tills de är nätt och jämnt mjuka.

 


Päronpaj med grönmögelost och rosmarin

 

Pajdeg

100 gram rumstempererat smör

2 ½ dl vetemjöl

1 krm salt

3 msk kallt vatten

 

Fyllning

3 päron (gärna Williams)

2 msk rumsvarmt smör

125 gram mögelost

2 kvistar rosmarin

1 krm salt

 

Blanda ihop smör, mjöl och salt. Rör sedan försiktigt ned vatten. Klä en pajform med degen och låt stå i kylen i 60 minuter. Förgrädda sedan pajskalet i 175 grader i 10 minuter.

 

Skala och tärna päronen. Lägg dem sedan tätt i pajskalet. Klicka över smör. Grädda i ugnen i cirka 30 minuter. Låt pajen svalna något innan man strör över grönmögelosten. Garnera med färsk rosmarin.

 

Servera tillsammans med en sallad bestående av babyspenat och valnötter.


Getostpaj med pinjenötter

Pajdegen

4 dl vetemjöl

125 gram smör

1 ägg

1 tsk salt

1 tsk strösocker

2 msk mjölk

 

Getostcréme

3gelatinblad

2 dl mjölk

500 gram getost

400 gram mjukost

1 pressad vitlöksklyfta

1 krm salt

1 krm svartpeppar

 

Garnering

25 gram pinjenötter

2 msk flytande honung

Färsk oregano

 

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser till pajen och tryck ut den i en form med löstagbar kant. Nagga dengen med en gaffel och ställ pajskalet i kylen i 45 minuter. Grädda pajen i mitten av ugnen i 20 minuter.

 

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka fem minuter. Värm mjölk och lägg ned bladen en och en och rör om så att det löses upp. Ta bort kanten på getosten och mixa sedan osten med resterande ingredienser, även gelatinmjölken. Salta och peppra. Häll i formen och låt stelna i kylen i några timmar. Rosta pinjenötter och garnera pajen med dessa samt honung och oregano.


Brietårta med rostade nötter

 

1 hel brietårta (500 gram)
1 ägg
2 dl grovt hackade nötter



Sätt ugnen på 175 grader. Säkra av skalet på ostens ovansida. Vispa upp ägget och pensla ovansidan ordentligt. Strö nötterna på osten och tryck till. Sätt in osten i mitten på ugnen i cirka 10 minuter eller till osten är krämig inuti. Ringla över honung. Servera med kex och portvin. 


Lövgrens nubberöra

3 dl gräddfil

4 msk kaviar

½ dl dill

½ dl finhackad purjolök

1 liten finhackad rödlök

1 burk matjesill

5-6 kokta potatisar

 

Garnera röran med ägg och gräslök.


Antes bearnaisesås

500 gram smör

4 schalottenlökar

2 tsk torkad dragon

8 hela vitpeppar korn

½ dl rödvinsvinäger

1 dl vatten

6 äggulor

2 msk hackad persilja

2 msk hackad färsk dragon

Salt och peppar

 

Smält smöret på svag värme. Lyft av kastrullen men håll smöret varmt. Skala och fin hacka schalottenlöken. Lägg den i en annan kastrull med torkad dragon, vitpeppar kornen, vinägern och vattnet. Koka ihop till ½ återstår. Sila ned lökskyn i ännu en kastrull och ställ den i hett vattenbad. Rör ned äggulorna till såsen har tjocknat.

 

Ta bort kastrullen från vattenbadet och häll sakta smöret i en fin stråle under vispning. Strö på lite hackad persilja och dragon, salta och peppra.


Humus

2 msk skalade sesamfrön

4 dl kokta kikärtor

1-2 klyftor vitlök

2 msk pressad citron

0,5 dl olivolja

0,5 tsk salt

1 krm cayennepeppar

 

Rosta sesamfröna i en het stekpanna tills de fått fin färg. Mixa kikärterna med vitlöksklyftor, citronsaft, olivolja, salt , cayennepeppar och hälften av sesamfröna. Späd smeten med vatten. Häll upp i en serveringsskål och strö över resten av sesamfröna.

 

 


Romtårta

1 burk vanlig mjukost

1 burk creme fraich

½-1 dl gullök

 

100 gram stenbitsrom

 

Blanda ihop mjukost, creme fraich och lök i en smet. Bred ut smeten på ett vackert fat och dekorera med stenbitsromen. Servera med kex.


Pappas pepparsås

3 dl grädde

1 dl HP-sås (knappt)

Svart peppar stött i mortel

 


Sherrysås

1 halv hackad lök

2-3 dl halvtorr sherry

2 fiskbuljongtärningar

3 dl matlagningsgrädde

1 burk creme fraich

½ msk vetemjöl

 

Smaka av med salt, peppar och eventuellt cayennepeppar.

 


Pepparsås

3 dl grädde

1 burk creme fraich

1 tsk tomatpuré

1 tärning buljong eller fond

Svartpeppar (krossad)

En skvätt kinesisk soya

 

Blanda samman ingredienserna och låt sjuda till såsen tjocknat. Såsen kan flamberas i cirka ½-1 dl cognac.


Champagnesås

1 liten scharlotten lök

1msk smör

1 dl vittvin

3 dl vatten

3 msk fiskfond på flaska

2 ½ dl vispgrädde

1 krm kajennpeppar

1 tsk pressad citronsaft

1 msk ljus maizena redning

1 dl champagne

 

Skala och finhacka löken och fräs den lätt i smöret tills den mjuknar och fått färg. Häll på vin, vatten och fiskfond och låt kola på ganska stark värme tills hälften av vätskan kokats in.

 

Sila såsen och tillsätt 2 dl av grädden som får koka i cirka tio minuter, tills den kokat ihop något. Smaka av med peppar, kajennpeppar, salt och citron.

 

Red såsen med maizena under omrörning. Resten av grädden vispas fluffig. Strax före servering tillsätts champagnen och den vispade grädden.  

 

 


Västerbottens sticks

2 mjuka tunnbröd

100 gram västerbottensost

1 tsk flingsalt

 

Sätt ugnen på 200 grader. Skär brödet i avlånga sticks. Grädda med riven ost tills brödet fått fin färg. Strö över flingsalt och låt svalna.


Pesto

 30 gram pinjenötter

1 kruka basilika

1 dl riven parmesanost

1 vitlöksklyfta

½ dl olivolja

 

Mixa samman ingredienserna och smaka av med salt och peppar.


Rökt rensteksmousse

3 gelatinblad

200 gram rökt renstek

1 dl lätt creme fraich

1 dl vispgrädde

2 msk bostongurka

1 msk riven pepparrot

1 krm salt

½ krm vitpeppar

 

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka fem minuter. Hacka den rökta rensteken i små bitar, gärna mixa den i en mixer. Tillsätt creme fraich, grädde, bostongruka och pepparrot. Blanda och smaka av med salt och peppar.

 

Ta upp gelatinbladen. Smält dem på svag värme i en kastrull. Rör sedan ned den smälta gelatinen i renröran. Ställ smeten i kylen i cirka tre timmar.

 

Vid servering formar man moussen till små ägg. Servera med sallad, strimlad gurka och rädisor.  


Sparris- och parmabakelse

1 kyld smördeg (25*42) eller frysta plattor

200 gram brieost

Basilika

16 sparrisar

16 skivor parmaskinka

 

Förrätten räcker till fyra personer. Sätt ugnen på 225 grader och sätt in en plåt så att den blir het. Kavla den frysta eller tinade smördegen på ett bakplåtspapper. Skär försiktigt en 1 ½ cm bred ”ram” runt varje rektangel. Skriva brieosten tunt och fördela på plattorna. Vrid över lite peppar och strö över några basilika blad. Förväll sparrisen i cirka 3 minuter i kokande vatten. Rulla sedan parmaskinka runt sparrisen, låt knopparna sticka fram. Dra över bakplåtspappret till den varma plåten och grädda i mitten av ugnen i cirka 12 minuter.


Mormor Ebbas mjukkaka

2 pkt jäst

2 liter mjölk

1 kg rågsikt

 

Låt jästa i cirka två timmar.

 

250 gram smält margarin

½ kg socker

1 kg vetemjöl

1 dl sirap

1 påse hjorthornssalt

2dl potatismospulver (behövs inte)

 

Sätt ugnen på det varmaste gradantal som går. Gör degen i en stor bunke. Baka ut med det samma. Kakorna behöver inte jäsa. Baka två mjukkakor på varje plåt. Grädda till mjukkakorna fått färg både på under och ovansidan.  


Vridna baugetter

1 pkt jäst

1 tsk salt

1 tsk honung

6 dl ljummet vatten

1 dl grahamsmjöl

11 dl vetemjöl

 

Sätt ugnen på 225°.  Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, honung och salt. Arbeta in mjölet till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk cirka 1 timme. Häll upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 3 delar. Forma till längder, vrid dem och lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 minuter under bakduk. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Lägg bröden på ett galler och låt de svalna.

 


Mormor Ebbas morotsbullar

4 dl riven morot

5 dl vatten

1 msk rapsolja

1 pkt jäst

1 ½ tsk salt

200 gram mager kesella

4 dl grahamsmjöl

8 dl vetemjöl

 

Sätt ugnen på 225 grader. Riv några morötter grovt. Värm vatten med olja till 37 grader och lös upp jästen i degspadet. Tillsätt saltet, kesellan, morötterna och mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs i bunke i cirka 45 minuter. Baka ut till cirka 20 bullar och platta till den något och nagga med gaffel. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.


Lingonlimpa från Kokkolaforsen

 

3 dl specialvetemjöl

3 ½ dl grovt rågmjöl

½ dl solrosfrön

1 tsk salt

1 tsk bakpulser

2 tsk bikarbonat

1 dl lingonsylt

0.75 dl mörk sirap

3 dl filmjölk

 

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla ingredienser väl och häll degen i en smort avlång brödform som rymmer 1 ½ liter. Grädda nederst i ugnen i cirka 50-60 minuter. Stjälp upp limpan och låt brödet svalna under bakduk på galler.


Moster Agnetas frallor

1 ½ dl vetekli

2 pkt jäst

3 dl mjölk

8 dl ljummet vatten

¾ dl olja

1 nypa salt

 

Låt degen svälla i cirka 10 minuter. Tillsätt sedan:

 

2 dl farinsocker

1 dl råd

1.3 kg lantvetemjöl

 

Sätt ugnen på 225 grader. Låt degen jäsa cirka en timma. Baka ut till cirka 60 stycken bullar och låt sedan jäsa igen. Grädda i mitten av ugnen till frallorna fått färg.


Tiramisu

7 ägg

0,6 liter starkt kaffe

Savoiardikex

Mascarponeost eller mjukost

2-3 tsk farinsocker

0.25-0.4 ml av brandy eller likör

 

Blanda äggulorna med farinsocker och likören. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Rör ned osten i äggulesmeten. Vänd sedan försiktigt ned smeten med äggvitorna. Sprid ut cirka en tredjedel avsmeten i en långpanna, ringla eventuellt över chokladsås. Doppa kexen i kaffet, bara på ena sidan, annars blir tiramisun för blöt. Varva lager med smet och kex. På sista lagret med smet kan man stänka lite extra brandy eller likör. Pudra över kakao. Vid serveringen är det gott och vackert att dekorera med riven vit chokad och jordgubbar.


Mormor Ebbas saffransbröd

 

1 pkt jäst

150 gram smör

5 dl mjölk

250 gram kesella

½ tsk salt

1 ½-2 dl socker

2-3 påsar saffran

1 ägg

1 ½ liter mjöl

 

Sätt ugnen på 250 grader. Smält smöret och häll på mjölk. Värm degspadet till cirka 37 grader. Slå degvätskan över jästen. Tillsätt kesella, salt, socker och saffran. Rör ihop och bland i ägg. Arbeta i så mycket som behövs av mjölet för att degen ska bli smidig och släppa från bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka en timma.

 

Arbeta degen under några minuter. Häll ut degen på ett lätt mjölat bakbord. Forma antingen lussekatter eller baka ut som vanliga bullar. Om man bakar ut dem som vanliga bullar är det gott att fylla dem med smör, vaniljsocker och mandelmassa. Låt bullarna jästa under bakduk till nästan dubbelstorlek, i cirka 25-45 minuter. Pensla med ägg. Om du bakat ut lussekatter garnera med russin och har du bakat ut bullar garnera med hackad mandel.

 

Grädda i cirka 8-10 minuter i mitten av ugnen.  


Mormor Ebbas Jämtlands kakor

200 gram smör (rumstempererat)

1 ½ kkp socker

1 msk sirap

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

3 kkp mjöl

 

Rulla degen till en korv. Kyl degen i cirka två timmar. Sätt ugnen på 125 grader. Skär i skivor och grädda i mitten på ugnen i cirka 15 minuter.


Mammas chokladbollar

7 ½ kkp havregryn

250 gram smör eller margarin

2 ½ kkp strösocker

2 ½ tsk vaniljsocker

5 msk kaffe (svalt)

5 msk kakao

 

Blanda ihop alla ingredienser och rulla till bollar. Rulla i pärlsocker och ställ svalt.


NonStop kakor

2 ägg

250 gram rumstempererat smör

1 ¼ dl farinsocker

1 ¼ dl florsocker

1 ¼ dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

5 ½ dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

 

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop ingredienserna och blanda sist i vetemjölet och bakpulvret. Tillsätt en påse nonstop. Grädda i mitten på ugnen i cirka 10-13 minuter.


Mandelkubb

7 bittermandlar

100 gram smör

1 ½ dl socker

1 ägg

2 dl filmjölk

2 tsk hjorthornssalt

5 ½ dl vetemjöl

 

Sätt ugnen på 225 grader. Riv bittermandel fint. Rör smör och socker vitt och poröst. Tillsätt ägg, filmjölk, bittermandel, hjorthornssalt och mjöl. Forma smeten till en rulle. Skär i 20 bitar och forma dessa till fyrkantinga bullar. Lägg bullarna på bakplåtspapper och strö över pärlsocker. Grädda i mitten på ugnen i cirka tio till femton minuter.

 

 

 

 


Moster Agnetas Silviakaka

 

4 ägg

4 dl socker

4 dl mjöl

4 tsk bakpulver

2 dl kallt vatten

 

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa socker och ägg poröst. Blanda ihop övriga ingredienser. Grädda i mitten på ugnen i cirka 18-25 minuter. Medan kakan är i ugnen kokar man en kräm.

 

Kräm

200 gram smör

2 dl socker

2 äggulor

4 tsk vaniljsocker

 

Krämen kokas på svag värme i cirka fem minuter. Tillsätt vaniljsockret i slutet. Bred ut krämen på den varma kakan och strö över kokos.


Nancys morotskaka

6 ägg

6 dl socker

6 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

3 tsk kanel

3 tsk vaniljsocker

3 tsk bikarbonat

3 dl olja

9 dl rivna morötter (cirka 4-6 stycken)

 

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa socker och ägg poröst. Blanda samman mjölblandningen och rör ned det med ägget och sockret. Vänd sist ned morötterna. Grädda kakan i cirka 35 minuter.

 

Glacyr

90 gram ljummet smör eller margarin

150 gram mjukost

5 dl florsocker

 

Blanda samman glacyren och bred den över kakan när den svalnat något.

 


Biskvitårta

Botten

6 äggvitor

3 dl socker

3 hg nötkärnor

 

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa vitor och socker till en porös blandning. Mal och rör ned nötterna. Bred ut smeten på välsmord och mjölad långpanna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 15-20 minuter. Lossa kakan genast och lägg den på galler.

 

Chokladkräm

300 gram smör

4 dl florsocker

4 äggulor

4-5 msk kakao

 

Rör rumstempererat smör och siktat florsocker poröst. Tillsätt äggulorna och siktat kakaopulver och bred över den kalla botten.

 

Glacyr

Smält 300 gram mörk blockchokladi vattenbad, låt den svalna något innan den bredes över tårtan. Om chokladen är varm riskerar chokladkrämen att smälta.


Mormor Ebbas pepparkakor

1,5 dl sirap

9,6 dl socker

2 tsk ingefära

2 tsk kanel

2 tsk neijlikor

3 dl vatten

 

Koka upp ovanstående och tillsätt sedan 2 msk bikarbonat. Tänk på att bikarbonaten gör så att spadet ”sväller” kraftigt. Sätt 530 gram rumstempererad margarin i en stålbunke och slå på spadet.

 

När spadet svalnat något arbetar man ihop en del. Tillsätt cirka 2,5 liter mjöl, eller något mindre då en del behövs till utbakningen. Degen ska sedan stå i kylen över natten.

 

Om degen blir för hård kan man bland i rumstempererat margarin. Om degen blir för lös kan man blanda i mer mjöl. Degen går bra att fyrsa in och baka ut den senare.

 

Baka ut och grädda. 5 minuter i 175 grader.


Chokladfras

200 gram blockchoklad

1 msk kokosfett

8 dl cornflakes

 

Smält blockchokladen och kokosfettet. Blanda väl och klicka ut i cirka 25 formar.


Sommarkaka

 

100 gram margarin

4 dl socker

1 ägg

3 dl mjölk

4 tsk vaniljsocker

7 dl vetemjöl

4 tsk bakpulver

 

Fyllning/topping

200 gram smör

2 dl strösocker

4-6 tsk kanel

3 dl havregryn

 

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop smör och socker, smöret ska ej vara smält utan rumstempererat. Tillsätt ett ägg och mjölken. Blanda ihop mjöl med vaniljpulver och bakpulver och rör ihop med resterande smet. Koka ihop fyllningen/toppingen och häll den över kakan innan den gräddas. Grädda i 25 minuter.


Daim- och nougatkaka

 

 

4 ägg

4 dl strösocker

250 gram smält smör

5 dl mjöl      

2 tsk bakpulver

4 mk kakao

2 hackade dubbeldaim

 

Garnering

250 gram nougat

2 dubbeldaim

 

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman kakas ingredienser och häll upp i smörad långpanna. Grädda i tjugo minuter. Låt svalna.

 

Smält nougaten och bred över kakan. Hacka två stycken dubbeldaim och stör över kakan innan nougaten hunnit stelna.


Mormor Ebbas chokladsnitt

1 ¼ dl mjöl

1 ägg

100 gram smör

1 ½ dl socker

½ tsk bakpulver

2 msk vaniljsocker

2 msk kakao

100 gram nötter eller mandel

 

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda samman ingredienserna. Slås på ett bakplåtspapper och strö sedan över nötter eller mandel. Grädda i cirka 30 minuter.


Mammas chocolate chip cookies

Smörblandning

2 ½ dl smör eller margarin (225 gram)

2 dl strösocker

2 dl farinsocker

1 tsk vaniljsocker

½ tsk vatten

2 ägg

 

Mjölblandning

5 ¼ dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

1 tsk salt

 

Fyllning

300 gram hackad mörk choklad

2 ¼ dl hackade nötter

 

Det blir cirka 75 kakor. Sätt ugnen på 175 grader . Blanda ihop smör – och mjölblandningen. Rör sist hackade chokladen och nötterna. Smeten klickas ut på en välsmord plåt eller bakplåtspapper. Låt grädda i cirka tio minuter.


Camillas chokladsnitt

200 gram smör

2 ½ dl strösocker

5 dl vetemjöl

5 msk kakao

1 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

1 ägg

Sätt ugnen på 180 grader. Rör samman alla ingredienser utom ägget. Rulla degen till längder och lägg på bakplåtspapper. Tryck till längden och pensla med ägg. Strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i cirka 12 minuter.

Skär längderna i snittar innan de svalnat helt. Kakorna bör förvaras torrt.

 

 

 


Daimmousse

 

200 gram ljus blockchoklad

3 äggulor

3 dl vispgrädde

3 bitar daim

 

Räcker till cirka 4-6 personer. Smält blockchokladen och låt svalna något, rör sedan ned 3 äggulor. Rör försiktigt samman med vispad grädde och sedan daim. Spara lite av daimen till dekoration. Häll upp i portionsformar och ställ svalt.

 

 


Chokladtryffelkaka med rostade nötter

150 gram smör

3 dl socker

1 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

2 ägg

2 dl vetemjöl

 

Tryffel

1 dl vispgrädde

50 gram smör

300 gram vitchoklad

2 dl rostade blandade nötter

 

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta den från plattan. Rör i socker, kakao och vaniljsocker. Rör ned ett ägg i taget och till sist tillsätt mjölet. Bred ut smeten i smort form med löstagbar kant. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Kakan ska vara lite lös i mitten. Låt den kallna i formen.

 

Koka under tiden upp grädde och smör i en kastrull. Ta från plattan. Hacka chokladen och rör ned tills den smält. Låt tryffeln haft svalna innan du breder ut den över kakan. Strö sist över nötterna. Ställ kakan i kylen och låt svalna. Servera med vispgrädde.


Vaniljpannacotta med rabarbergelé

4 dl grädde

1 dl mjölk

1 dl strösocker

1 vaniljstång

2 gelatinblad

 

Koka upp grädde, mjölk, strösocker och vaniljstång, dela stången och skrapa ur fröna. Blötlägg gelatinbladet i cirka fem minuter. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i gräddblandningen, rör sedan om. Sila och häll upp i fyra portionsglas. Ställ dem i kylen så att pannacottan stelnar.

 

Rabarbergelé

1 rabarberstjälk

3 dl vatten

1 dl socker

2 gelatinblad

 

Skär rabarbern i bitar och koka i vatten tillsammans med strösocker i tio minuter. Sila bort rabarberna och reducera vätskan till cirka 1,5 dl återstår. Blöt lägg gelatinbladet i cirka fem minuter. Krama ur vattnet och lägg bladet i rabarbersaften. Låt kallna och häll sedan över den stelnade pannacottan. Ställ tillbaka i kylen och låt stå till gelén har stelanat. Garnera med färska bär.


Sundsvallarnas glasstårta

 

Pajskal

5 dl cornflakes

50 gram smör

1 dl farin

 

Krossa cornflakes och blanda i smält smör (avsvalnat). Rör ned farinsockret. Bred ut röran i en pajform. Tryck degen mot kanterna, cirka två centimeter upp.

 

Fyllning

½ liter glas

2 dl marshmallows

2 daim

 

Blanda sedan glass med daim och marshmallows. Bred över pajskalet och ställ i frysen i cirka två timmar. Glassen räcker till cirka åtta personer.  


Banansmulpaj med choklad

Smuldeg

125 gram kallt smör

1 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 ½ dl havregrym

75 gram mörkchoklad

 

Fyllning

4 bananer

2 msk smör

2 msk brunfarin

 

Garnering

1 banan

1 msk smör

1 msk brunfarin

 

Räcker till cirka 10 personer. Sätt ugnen på 200 grader. Skär smöret i tärningar och lägg det i en bunke. Tillsätt socker och vetemjöl. Arbeta hastigt samman till en deg och blanda ned havregrynen. Lägg hälften av smulorna i en pajform om cirka 25 centimeter i diameter. Förgrädda i tio minuter.

 

Skär bananerna på mitten och sedan på längden. Stek hastigt i smör och farin på båda sidorna så att det blir lite karamelliserade. Lägg i pajformen.

 

Hacka den mörka chokladen och blanda den i med resten av smuldegen. Strö smuldegen över bananbitarna. Grädda i cirka 10-15 minuter. Garnera med den sista karamelliserade bananen och servera med glass.


Vitchokladmousse med kaffesås

 

 

100 gram vit choklad

2 äggulor

1 msk vatten

2 dl vispgrädde

 

Kaffesås

1 dl vatten

2 tsk snabbkaffe

1 msk socker

1 msk smör

 

Räcker till cirka fyra personer. Bryt chokladen i mindre bitar och smält dem i vattenbad. Blanda sedan i äggulor och vatten. Vispa grädden till ett fast skum och rör ned chokladblandningen. Häll upp i portionsformar, exempelvis ett vackert glas. Ställ svalt.

 

Kaffesåsen kokas i en kastrull till en simmig sås. Koka samman samtliga ingredienser, utom smöret, i cirka tio minuter. Rör sedan ned smöret och låt svalna.


Charlottenlunds chokladchock

 

Botten

400 gram mandelmassa

4 stycken äggvitor

Smör

 

Chokladkräm

4 stycken äggulor

1 dl mellangrädde

1 dl socker

100 gram mörkchoklad

150 gram smör

50 gram flagad mandel

 

Efterrätten räcker till cirka 8 personer. Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassa grovt. Vispa äggvitor till ett hårt skum och blanda samman det med mandelmassan. Rista ut 2 stycken ringar på ett bakplåtspapper, exempelvis efter en tallrik. Smörj cirklarna med smör. Bred ut massan jämt och grädda i cirka 15 minuter. Ta ut och låt svalna.

 

För att koka krämen, sjud upp äggulor, grädde och socker. Lägg ned blockchoklad i bitar. Det ska inte koka, Ta av krämen och låt svalna. Bred ut krämen på mandelbottnarna. Garnera med rostad flagad mandel.

 

Servera med lättvispad grädde och bär. Sätt gärna bären på ett grillspett och grädden i ett glas.


Kokosflarntårta

 

125 gram smör

2 dl havregryn

2 dl kokosflingor

1 ½ dl råsocker

 

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna (30*40cm). Smält smöret och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser med smöret till en smulig massa. Strö smulorna jämt i långpannan och tryck till så att det bildar en platta. Grädda i mitten på ugnen i cirka 12 minuter. Skär flarnen i två delar och låt svalna. Garnera med grädde och jordgubbar.


Midsommar 2012

 

Midsommarpaj med jordgubbar och choklad

 

3 dl vetemjöl

2 msk kakao

1 msk socker

125 gram rumstemperer smör

1 ägg

 

Fyllning:

2 gelatinblad

200 vit choklad

1 ägg

3 dl vispgrädde

1 liter jordgubbar

 

Sätt ugnen på 225 grader. Hacka samman mjöl, kakao, socker och smör (skuret i mindre bitar). Tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg. Tryck eller kavla ut degen i en pajform, cirka 25 centimeter i diameter.

 

Grädda pajskalet i mitten på ugnen i cirka 15 minuter. Låt pajskalet kallna.

 

Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i cirka fem minuter. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i en skål. Smält chokladen över vattenbadet. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i den varma chokladen.

 

Låt chokladen svalna något och rör sedan i ägg. Vispa grädden till ett fast skum. Vänd ner grädde i chokladen. Skölj och snoppa hälften av jordgubbarna i skivor. Fördela hälften av moussen i pajskalet och lägg sedan de skivade jordgubbarna på moussen. Lägg på resterande del av mousset och ställ pajen kallt i tre timmar. Garnera med resten av jordgubbarna.

 

cirka hälften av jordgubbarna i pajskalet och lägg på

 


Chokladfondue

 

3 dl vispgrädde

200 gram mörkchoklad

1 ½ tsk vaniljsocker

2 msk smör

 

Koka upp grädde i en kastrull. Lägg i chokladen i bitar och rör om till allt smält samman. Tillsätt vaniljsocker och smör.

 

Servera med banan, jordgubbar, physalis eller annan favoritfrukt.


Filmjölkskaka

7 ½ dl filmjölk

7 ½ dl socker

 150 gram smält smör

9-10 dl vetemjöl

3 tsk kanel

1 msk bikarbonat

3 msk lingonsylt

 

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda samman ingredienserna och häll detta i en smörad långpanna. Grädda i cirka 25-30 minuter.


Butterkaka

 
Bulldeg:
1 pkt jäst
50 gram smält smör
1/2 liter mjölk
1 dl socker
1,4 liter mjöl
1 ägg
 
Fyllning:
250 gram smör
2 dl socker
2 msk vaniljsocker
Röres ihop och rullas till fyra stycken smörstänger. Lägg i frysen.
 
Sätt ugnen på 200 grader. Tillaga smeten som en vanlig bulldeg. Baka ut den direkt i en långpanna, eller fyra aluminiumformar. Jäs till dubbelstorlek i cirka en timma. Pensla med ett ägg. Skär smöret i stavar om cirka 1 1/2 cm och tryck sedan ner dem jämnt över hela bulldegen. Stör sedan pärlsocker över. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 10-15 minuter.
 
 

Nancys jordnötskaka

 

2 ägg

3 dl socker

150 gram smält smör

3 dl vetemjöl

2 msk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

 

150 gram jordnötter

 

2 msk kakao

1 dl florsocker

1 msk vatten

 

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker poröst. Blanda sedan i smält smör, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Häll smeten i långpanna och strö över 150 gram jordnötter. Grädda i mitten på ugnen i cirka 15 minuter.

 

Blanda kakao, florsocker och vatten till en jämn sås/smet. Ringla detta över den varma kakan.


Pappas hastbullar



5 dl vetemjöl
1 ¼ dl socker
3 tsk bakpulver
50 gram smör
1 dl mjölk
1 ägg

Sätt på ugnen på 225 grader. Blanda eller krama ihop mjöl, socker, bakpulver och smör. Tillsätt sedan ägg och mjölk. Degen ska arbetas så lite som möjligt. Forma bullar med ett par skedar. Lägg ut på smörpapper och grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.


 

Cottagepaj

 

 

1,5 kg potatis

1,5 dl mjölk

1 st ägg

1msk smör

1, 5 del hackad persilja

2 dl hackade svarta oliver

3 st rivna vitlöksklyftor

salt & peppar

 

500 gr blandfärs

3 st rivna morötter

2 hackade gula lökar

0,5 msk timjan

3 dl krossade tomater

2 msk tomatpuré 

salt & peppar

 

400 g getost

 

Sätt ugnen på 225 grader. 

 

Lägg färsblandningen i botten av en ugnssäker form, spritsa sedan moset över färsen och toppa med getosten. Grädda i ugnen i cirka 20-25 minuter. Sätt ugnen på "grill" de sista fem minuterna till pajen fått en fin färg. Servera med en sallad.

 

 
 

Senapssill

 

1 ask "femminuterssill" (420 gram)

1/2 dl söt och stark senap

1 msk dijonsenap

1-2 msk strösocker

2 tsk vinäger

1 dl rapsolja

1 dl löst packad dill

 

Häll av lagen och låt sillen rinna av. Vispa samman senap, socker och vinäger. Tillsätt oljan lite i taget under vispning och sedan dillen. Blanda ned sillen i senapssåsen och låt stå i kylen ett par timmar.

 

 

Fridas chokladkaka

 

 

160 gram smör 

150 gram choklad

3 ägg 

3 dl socker 

1 1/4 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

1 1/2 tsk vaniljsocker

2 dl hasselnötter

 

Sätt ugnen på 240 grader. 

 

Värm smöret och blanda ned chokladen tills den smält. 

 

Vispa ägg och socker poröst. Blanda sedan ihop samtliga ingredienser. Häll upp smeten i en form. Strö över hasselnötterna. Grädda kakan i ugnen i cirka 7-10 minuter till den fått en hinna och lite färg. Kakan ska vara ordentligt kladdig inuti, när du tar ut den. 

 

Ställ kakan svalt -det blir lättare då att skära upp den i bitar utan att allt bara rinner ut. Servera med grädde. 

 

 
 
 
 

Västebottensrullar med löjrom

 

 

12 st filodegsark 12* 12cm
Olivolja
2 st kokta potatisar
150 g riven västerbottenost
2 st äggulor
1 krm Salt
Vitpeppar
Löjrom
Crème fraiche
Rödlök
Gräslökstrån 

 

Sätt ugnen på 200 grader. Riv den kokta potatisen grovt och blanda den med osten, äggulan, salt och vitpeppar.

Skär ut 12 st ark ur filodegen (12*12cm) pensla olivolja på varje ark och på båda sidorna. Fördela sedan oströran på dem 12 arken genom att klicka ut 12 stycken lika stora klickar med en sked.Sedan rullar du ihop arken till rullar och se till att dem blir täta. Olivoljan kan användas som extra lim och kanterna inte fästerGrädda i mitten på ugnen i ca 6 minuter tills rullarna fått en gyllenbrun färg. Servera sedan med crème fraiche, löjrom och rödlök.  

 
 
 

Västerbottenskex med dijon

 
1 1/2 dl vetemjöl
50 g smör
1 dl riven västerbottensost + extra till topping
1 1/2 tsk dijonsenap

Sätt ugnen på 200°C.

Lägg vetemjöl, smör, riven västerbottenost och dijonsenap i en matberedare. Mixa till en smidig deg.

Gör en avlång rulle av degen, plasta in den och låt ligga kallt ca 30 minuter. Skär i ca 1/2 cm tjocka skivor och lägg på bakplåtspapper. Toppa varje kex med riven västerbottenost och baka i ugnen i ca 10 minuter.

Lägg en liten klick pepparrotsvisp, en liten skiva rökt renstek och timjan på varje kex.
 
 
 

RSS 2.0