Rostad paprikakräm

4-6 portioner

3 röda paprikor

1 gul paprika

1 stor gul lök

3 vitlöksklyftor

½ dl olivolja

salt och grovmalen svartpeppar

½ tsk färskpressad citronsaft

chili (testa dig fram med mängden)

 

Sätt ugnen på 250 grader, grillfunktion. Halvera och kärna ur paprikorna. Skär löken i grova klyftor och krossa vitlöken grovt. Lägg paprikorna med skalsidan uppåt i en ugnsfast form tillsammans med vitlök. Ringla över olivoljan och rosta mitt i ugnen cirka 20 minuter, eller tills paprikaskalen blir bubbliga.

 

Låt paprikorna svalna helt och dra sedan av skalet. Mixa allt i ugnsformen till en slät sås -tillsätt i detta en lagom mängd chili. Smaka av med salt, svartpeppar och citronsaft. Servera krämen ljummen.

 


Tomat- och jordgubbssallad

250 g jordgubbar (cirka 1/2 liter)

300 g cocktailtomater

cirka 15 st basilikablad

1 vitlöksklyfta

1 msk olivolja

flingsalt och grovmalen svartpeppar

 

Halvera jordgubbarna och tomaterna. Riv och skär basilikabladen i mindre bitar och finhacka vitlöken. Sväng runt alltsammans med olivoljan. Krydda med salt och svartpeppar.

 



Grillad guacamoletortillas med mozzarella

4 portioner

2 avokador

1 liten rödlök

2 tomater

125 g mozzarella

2 vitlöksklyftor

8 små tortillabröd

saft från en ½ lime

3 dl grovt hackad koriander

flingsalt och malen peppar

tabasco

 

Dela avokadorna, ta bort kärnorna och skär i tjocka skivor. Skär rödlöken i tunna ringar. Skiva tomtarena tunt. Riv mozzarellan i mindre bitar och hacka vitlöken mycket fint. Fördela alltsammans över tortillabröden och pressa över limesaft, strö på koriandern och krydda med salt, peppar och tabasco. Rulla ihop bröder och fäst med tandpetare. Grilla i ugnen cirka 3 minuter på svag värme. Gärna indirekt värme där de inte ligger ovanför kolen, vänd rullarna efter halva tiden. En enkel variant är att grilla rullarna i ugnen. De är klara när de har fått färg och mozzarellan smält.

 

 


Blåbärsmojito

½ citron

100 g frysta och lätt tinade blåbär

3 msk råsocker

1 näve myntablad

16 cl ljus rom

2 dl mineralvatten

rikligt med is

 

Skär citronhalvan i skivor. Lägg skivorna tillsammans med blåbär socker, mynta och rom i glasen och pressa allt samman med exempelvis en mortel. Toppa med mineralvatten och is. Servera genast.


Pensionärskaka

3 ägg

3 dl socker

Vispas, men ej poröst

 

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 dl kokt vatten

 

Dela kakan i två delar när den svalnat något. Koka sedan ihop en sås på:

 

150 g smör

1 dl mjölk

3 msk vaniljsocker

 

Lägg ihop bottnarna med vaniljblandningen mellan. Sikta florsocker över vid servering.


Mormor Ebbas sandkakor

50 kakor

5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

200 gram smör eller margarin brynes

1, 5 dl socker

2-3 tsk vaniljsocker

En mandel på toppen

 

Alla ingredienser blandas ihop. Kom ihåg att trycka ut mandeln i kakorna eftersom du bakar ut dom annars spricker degen. Grädda i mitten av ugnen i 150 grader, cirka 30 minuter.

 

 


Västerbottensbakelser

600gr potatis råa

3,5 msk vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 krm muskot

2 ägg

Västerbottensost

smör, salt, svartpeppar

 

Skala och riv potatisen fint, var noga med vikten på potatisen. Tillsätt ägg. Blanda vetemjöl, bakpulver, muskot salt o peppar. Tillsätt mjölblandninget till potatis o äggröran plus 2 dl riven Västerbottens ost - låt vila i 10 minuter. Smörj muffinsformar sätt i 2/3 av smeten strö över resten av osten. Grädda i ugnen cirka 20 minuter på 200 grader. Det blir 12 stycken bakelser.


Biff Rydberg

800 gr oxfilé (huvud- och stjärtbiten går bra)

4 stora bakpotatisar

1 stor gul lök

Worcestershire-sås

salt och svartpeppar

matolja till stekning

smör till stekning

persilja till servering

pepparrot till servering

4 äggulor till servering

 

Senapssås

50 gr Colmans senapspulver

2–3 msk vatten

3 dl matolja

1/2 dl sirap

 

Tärna potatisen och skölj i kallt vatten (för att bli av med stärkelsen). Häll av vattnet och stek i mycket smör och olja på medelhög värme. Den ska bli gyllenbrun och vara mjuk i mitten. Tärna oxfilén (ju större kuber desto blodigare kött). Finhacka löken och persiljan. Hetta upp en gjutjärnspanna ordentligt och häll i olja. Bryn köttkuberna snabbt runt om. (Tänk på att använda en rymlig panna så att inte köttet börjar koka.) Fräs med löken och krydda med salt, peppar och Worcestershire-sås efter smak.

 

Senapssåsen tillagas på följande sätt -vispa ihop senapspulvret med sirapen och lite vatten. Häll försiktigt på oljan under kraftig vispning, späd med vatten. (Såsen är även god till hamburgare, gravlax och korvar och håller cirka en månad i kylskåp.)

 

Lägg upp köttet på ena halvan av tallriken och potatisen på den andra. Servera med persilja, äggula i skalet, färskriven pepparrot och senapssås.


Älgfärslasagne

Stek cirka 400 gram älgfärs med salt och peppar. Tillsätt viltfond och 1 paket matlagningsgrädde. Lät färsen koka ihop sig till den har blivit krämig.

 

Koka en ostsås, gärna på västerbottensost.

 

Färsen varvas med färska lasagne plattor och ostsås. Toppa med västerbottensost.


Grekisk panna

Marinaden

1 ½ dl olivolja

¾ dl soja

2-3 vitlöksklyftor

1 tsk ingefära

1 ½ tsk sambal oelek

Salt och svartpeppar

 

Pannan

500-750 gram fläskfilé

500-750 gram fryst klyftpotatis

½ röd paprika

½ grön paprika

2 gula lökar

4-6 medelstora tomater

½ paket fetaost

Gröna oliver

 

Såsen

burkar crème fraiche

2-3 msk majonnäs

Italiensk salladskrydda

Vitlök

 

Strimla fläskfilén och marinera den i sex timmar. Lägg sedan klyftpotatisen i en smord form. Lägg fläskfilén ovan på. Hacka paprika, lök, tomater och strö över den smulade fetaosten samt oliverna. Grädda i 225 grader i cirka 30 minuter med frysta potatisar. Eller 45 minuter om du använder färsk potatis. Om fetaosten blir bränd, täck över plåten med ett aluminiumfolie.


Fläskfilé med västerbottensost och dijonsenap

500-600g fläskfilé
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
2½ dl matlagningsgrädde
1 dl torrt vitt vin
2 msk konc. kalvfond
1 msk dijonsenap
1-1½ dl riven västerbottensost
salt, svartpeppar
ev vetemjöl
smör

Skär fläskfilén i skivor. Stek i smör, salta och peppra. Hacka lök och vitlök fint. Vispa ihop matlagningsgrädde, vin, lök, fond och senap i en gryta och koka upp. Lägg över köttet i grytan. Låt koka tillsammans några minuter. Ta grytan från värmen och rör i osten. Servera med klyftpotatis och en sallad.


Gunillas köttbullar

500 gram köttfärs

ägg

1 gul lök som rives

1/2 dl ströbröd

1 dl mjölk

salt

allroundkrydda

 

Blanda ströbröd och möjlk i ett glas låt svälla. Blanda alla ingredienser. Om man steker köttbullarna i ugnen är det lagom med 250-275 grader. Till köttbullarna brukar Gunilla göra en mycket god gräddsås från stekskynd. Hon har då i:

 

skyn

grädde

vatten

maizenamjöl

salt och peppar

 


Christers enschiladas

 

4 hg köttfärs

1 påse tacokrydda

1 lök

500 gram krossade tomater

 

Fyll tortillabröden med färsen och rulla ihop -lägg dem sedan tätt packade i en ungssäker form.

 

Sås

1 buljontärning

3 dl vatten

3 dl creme fraich

Några tsk sambal oelek -jag brukar ta 2 1/2 tsk

 

Koka ihop såsen och hälss den sedan över tortillarullarna. Strö över med ost och gratinera till osten fått en fin färg. Servera med en sallad. Räcker till cirka 4 personer. Koka upp såsen och häll den sedan över tortilla rullarna, strö över ost. Gratinera i 175 grader till osten fått fin färg. Servera med sallad.

 

 


 


Gunillas tacogratäng

3 hg köttfärs

1 paprika

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

Dessa ingredienser brynes tillsammans.

 

1 burk krossade tomater

1 påse tacokryddmix

chilipulver

salt

peppar

Kokas i 12 minuter

 

1 burk creme fraiche

200 gr philiadelphiaost

 

Blanda creme fraichen och osten och lägg den i botten på en ugnssäker form. Lägg köttfärsröran över och sedan tomatsåsen. Strö sedan på rikligt med riven ost. Gratinera i 200 graders varm ugn i ca 10 minuter. Servera med nachochips och sallad.


Gästlåda med tacos

8 – 10 hg köttfärs

2 pkt bacon

2 – 3 tomater

 

Bryn köttfärs bacon och tomater. 1 – 2 påsar tacomix (kryddor) blandas i. Häll köttfärsblandningen i en ugnseldfast form.

12 dl makaroner kokas och lägges på köttfärsblandningen.

 

2 burkar creme fraice

2 buljongtärningar

3 msk ketchup

3 msk chilisås

6 dl grädde (+ 1 dl mjölk)

½ tsk sambaloelek

och häll över makaron och köttfärsblandningen.

Riven ost

 

Blanda röran och häll över makaronerna och köttfärsblandningen. Strö över riven ost. Lådan passar bra att laga när man är många, den räcker till cirka tio personer. Grädda i ugnen 200 – 250 grader i cirka 20 – 30 minuter.


Mattias hummus

En burk kikärtor

Någon sked yogurt.

1 vitlök

Lite sambal olek

Salt

Spiskummin

Lite lime

Helst någon sked tahini pasta

 

Mixa och ha i rätt mycket olivolja!


Hélène Saillards vinegretter

Hélènes favorit

Oliveolja

Rödvinsvinäger

Salt

 

Blanda salad ,sen scharlottenlök och lite citronpeppar.

 

Victorias favorit

Olja

Balsamvinäger

Salt

Peppar

Fin hackad vitlök

 

Blanda salad. Blanda övriga ingredienser i ett glas. Spara hälften av den hackade vitlöken och dekorera med den.


Weihnachtsschokoli -tyska julkakor

250 g rumstempererat smör

1,65 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

3,1 dl potatismjöl

1,25 dl mjöl

0,5 dl kakao

1 tsk kardemumma

1 tsk kanel

 

75 g hasselnötter  -rosta i ugn på 175 grader tills de får lite färg och

gnugga sen av skalet med torr kökshandduk

 

200 g mörk choklad

ev chokladströssel eller pärlsocker

 

Rör smöret så det blir lite luftigt. Tillsätt socker, vaniljsocker, potatismjöl, 1/3 av mjölet, kakao och kryddor och blanda. Tillsätt sedan resten av mjölet, blanda. Forma så gott det går till rullar med 2 cm diameter och lägg i plast (lägg degen först på plasten, forma sen) och lägg i kylen runt 1 timme. Skär degen i ca 1 cm tjocka skivor, lägg på

en nöt och rulla in den i degen.

 

Grädda i 150-160 grader till kakorna fått fin färg. Låt svalna. Smält choklad och doppa halva kakan i chokladen. Strö lite strössel över innan choklden stelnat.


Karins saffransskorpor

 
 

100 gram smör

1 paket saffran

3/4 grovt hackad mandel

2 ägg

1 1/2 dl socker

5 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

 

Smält smöret och lös upp saffran. Låt svalna. Vispa ägg och socker. Tillsätt övriga ingredienser. Dela degen i tre delar. Rulla ut till längder och platta till. Grädda i 200 grader i tio minuter i mitten av ugnen. Skär längderna i sneda bitar. Sänk värmen till 175 grader och rosta i fem minuter på varje sida. Slå av ugnen och torka med luckan på glänt.


Dumlekakor

 
 

200 gr margarin

1 dl socker

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 paket nobless

1 påse dumlekola

 

Rör ihop margarin, socker, vetemjöl och bakpulver. Rulla till runda kulor, 32 stycken. Lägg i muffinsformar eller så kallade små brödsformar. Tryck ner en 1/2 dumlekola i varje kula. Grädda i 10 minuter. Ta ut kakorna och lägg en Noblesskaka på varje kaka. Observera att det är förbjudet att tjuväta på noblessen, är precis rätt antal i paketet!


Hjortronsås

2 msk smör

3 hackade schalottenlökar

1 morot i skivor

1 dl hjortron eller hjortronsylt

1/2 dl äppelcidervinäger

4 dl vatten

1/2 dl kalvfond

3 msk honung

2 dl grädde

Maizenamjöl

salt och vitpeppar

 

Fräs scharlottenlöken och morötterna i smör. Häll på äppelcidervinäger och bräsera till nästan torrt. Tillsätt 4 dl vatten, kalvfond, hjortron, honung och låt reducera sakta till hälften. Red av med maizenamjöl. Häll i grädde, smaka av med salt och vitpeppar och sila såsen.


Antes Gino

2 bananer

2 kiwifrukter

16 jordgubbar

ca 200 gr vit choklad (mer till gottegrisar)

god vaniljglass till servering

 

Hemligheten med en bra Gino är att frysa chokladen innan man river den fint. Sedan låter man chokladen ligga och torka i kylen, gärna 4–7 dagar. Då blir chokladen ”knäckigare” när du gratinerar den. Skiva frukten och lägg den i en ugnsfast form. Täck med chokladen och gratinera under en riktigt het grill (ej undervärme).

 


Chokladtryffel i glas

1 dl Kelda lagalätt

100 g mörk choklad, ca 70 % kakaohalt

 

Det blir cirka fyra till sex stycken små desserter. Koka upp gräddmjölken i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i gräddmjölken. Rör tills chokladen smälter. Häll upp i små koppar eller glas och låt stelna i kylen minst 1 tim.

 

 


Laxgratäng med chévreost

 

600-800 g laxfilé, av stjärtbiten

salt 
pepparmix
ca 150 g chèvre
1 burk crème fraiche (2 dl)
ca 5 soltorkade, marinerade tomater
1 msk finhackad färsk dragon  eller 1 tsk torkad
1 msk sesamfrön
4 tomater
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk oregano

 

Laxgratängen är beräknad till fyra personer. Ugnen ska vara på 250°C.

 

Ta bort skinnet och ev ben från laxen. Lägg den i en smord ugnssäker form. Salta och strö på rejält med pepparmix. Skär osten i mindre bitar. Mixa den med crème fraiche tills blandningen är slät och krämig. Strimla väl avrunna marinerade tomater och blanda ner dem tillsammans med dragon. Smaksätt ostkrämen med lite salt och peppar.

Bre ostkrämen över laxen. Strö på sesamfrön. Skär bort blomfästet på tomaterna och stick ner vitlöksstrimlor. Krydda med torkad oregano. Lägg tomaterna vid sidan av laxen.

Ställ in mitt i ugnen, 15-20 minuter, tills laxen är genomstekt och ytan har fått fin färg. Servera med potatismos. Den som vill kan klicka potatismoset vid sidan av laxen när ca 10 minuter återstår av gratineringen.


Ungsstekt torsk med prosciutto

2 tjocka torskfileér utan skinn ca 700 g

3 msk olivolja

1 vitlöksklyfta hackad

1 tsk rivet citronskal

en näve persilja hackad

8 skivor prosciutto

400 g kvistomater

salt och malen peppar

 

Fisken räcker till 4 portioner. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg en torskfileerna i en ugnsfast form med bakplåtspapper i botten och droppa över en halv msk olivolja. Fördela vitlök, citronskal och persilja över filén och krydda med salt och svartpeppar. Lägg den andra filén över, vira skinkskivorna runtom och stoppa in ändarna under fisken. Lägg tomaterna runtom fisken och droppa resten av olivoljan. Ugnsstek i cirka 30 minuter, tills tomaterna är mjuka och fisken genomstekt. Skiva fisken i fyra delar och servera med taomaterna. Droppa eventuell sky över tomaterna.


Västerbottenslax med guldmos

1 kg färsk lax

150 g riven västerbottenost

 

Guldmos

1 1/2 kg skalad potatis

2 äggulor

2 msk smör

ca 1 dl matlagningsgrädde

salt och peppar

 

Sås

2 msk smör

2 msk vetemjöl

1 fiskbuljongtärning

1 dl vatten

1 1/2 dl vitt vin

3 dl matlagningsgrädde

 

Garnering

Rom, dill, hackad rödlök, citron

 

Rätten är för 6 personer. Gör potatismos. Rör ner äggulor, grädde, smör och kryddor. Spritsa moset i fina toppar runt kanterna på en smord gratängform.

 

Filea laxen, ta bort alla ben med en liten tång, och skär i tunna breda skivor. salta och peppra. Rulla ihop dem med lite riven ost inuti. Lägg laxrullarna i mitten på gratängformen.

 

Koka ihop såsen med bottenredning. Häll den över laxrullarna. Gratinera anrättningen i ugenen på 225 grader ca 25 min. Garnera med hackad rödlök, rom, dill och citron.

 


Halstrad piggvar på rostad palsternacka och jordärtskocksås

Jordärtskocksås

300 gram jordärtskocka

3 fin hackade sharlotenlökar

15 kryddpepparkorn

2 anjovisfiléer

2 msk smör

5 dl fiskbuljong

3 dl vispgrädde

2 dl mjölk

1/2 tsk salt

1 krm nymald peppar

 

Såsen blir till åtta personer. Skala och tärna "kockorna". Fräs dem med löken, kryddpeppar, smör och anjovis. Häll på fiskbuljong, grädde och mjölk och låt koka tills hälften återstår. Mängden är då cirka åtta dl. Mixa och sila såsen. Smaka av med salt och peppar. Såsen går bra att förbereda.

 

Palsternackorna har man i ugnen i 225 grader. Serveras förslagsvis med Piggvar. Man kan även använda en vit fiskfilé av bättre sort som man sedan lätt rimmar.

 


Kycklinggratäng med vitlök & creme fraiche

 

6 st kycklingfiléer

2 pkt bacon

Salt

Svartpeppar

5 dl creme fraiche 34%

1 dl grädde

1-2 dl riven parmesanost

2-3 msk Thai sweet chili sauce

2 stora vitlöksklyftor

3 – 4 msk kycklingfond

 

Receptet passar till 6 vuxna. Skär filéerna i strimlor/ bitar, skär baconen i bitar. Stek upp detta, salta och peppra.

 

Blanda ihop creme fraiche, grädde, ost, sweet chilisås, pressade vitlöksklyftor och kycklingfond. Lägg kyckling och bacon i en ugnsfast form. Häll blandningen över och grädda i 10-15 min i 225 grader.

 

Servera med en krispig sallad och ris eller pasta.


Gunillas pastagratäng med kyckling

 

1 grillad kyckling eller stekt tärnad kryddad kycklingfilé

1 pkt bacon

1 gräddädelost (trekant)

1 stor vitlöksklyfta

1½ msk smör

Salt, peppar och soya

1 burk creme fraiche

2 dl vispgrädde

1 – 2 dl vatten

2 msk tomatpuré

Pasta penné

 

Koka pastan. Smält smör. Pressa i vitlök. Smält osten och häll på creme fraiche, grädde, vatten, tomatpuré, salt, peppar och soya. Blanda pasta, kyckling och stekt bacon -häll i en ugnseldfast form. Häll såsen över.

 

Grädda i 200 grader 15-20 min. Servera med sallad och bröd.


Vetterbrings kycklinggryta

4 st kycklingfileer

1,5 dl vatten

1,5 st hönsbuljongtärning

1,5 msk soja

2 tsk sambal

1 st purjo

1 st röd paprika

3 msk mano chutney sweet

4 dl creme fraiche

1 st mango

 

Lagomt till fyra vuxna. Stek kyckling och ha i resten... toppa med lite mango

 


Fransk löksoppa

6-8 gula lökar

50 g smör

1 l köttbuljong

2 dl torrt vitt vin

1 lagerblad

2 krm timjan

1 krm svartpeppar

1 tsk salt

4 dl riven schweizerost

1 påse riven parmesanost à 50 g

4 skivor vitt bröd

4 ugnssäkra portionsskålarOm löksoppan skall passas in i en meny, så tänk på att den är väldigt mättande, så ta inte för stora portioner. Löken ska skivas så tunt som möjligt - dela gärna långa strimlor på mitten. Och det är viktigt att den får småputtra i smöret, inte brynas.

 

Receptet är lagomt för fyra vuxna. Sätt ugnen på 275 °C. Skala lökarna, dela dem i halvor. Skär sedan rakt av i så tunna skivor som möjligt. Skär brödet i små kuber. Rosta det på en plåt i ugnen. Rör om då och då.

 

Smält smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt den skivade löken. Låt det hela puttra på svag värme under omrörning tills löken "smälter" ihop och blir guldgul, nästan genomskinlig och glansig (det tar 8 - 10 min).

 

Späd lökfräset med 1 liter vatten + lämpligt antal buljongtärningar (se förpackningens anvisning). Tillsätt vinet och kryddorna. Koka upp soppan och låt den koka sakta i 15 minuter. Smaka av med salt.

 

Fördela soppan i ugnssäkra portionsskålar. Lägg i de rostade brödtärningarna, blanda väl ihop de båda ostsorterna och strö rikligt över, det ska vara ett ordentligt ostlager överst, som håller sig flytande på de lätta brödtärningarna.

 

Sätt skålarna på en långpanna i ugnen (fortfarande 275 °C) i 5 - 8 minuter och tills osten fått en gyllengul färg. Soppan kan förberedas till och med moment nr 3, gratineringen med brödet och osten bör göras i anslutning till serveringen.


Skummig jordärtskockssoppa med cashewnötter

Soppa

1 msk olivolja

500 g jordärtskockor

1 schalottenlök

2 vitlöksklyftor

1 dl vitt vin

3 dl hönsbuljong

2 dl grädde

salt och vitpeppar

1 msk citronsaft

 

Tillbehör

1 dl tärnat rimmat sidfläsk

4 msk balsamicovinäger

20 st rostade cashewnötter

Receptet är lagomt för 4 vuxna personer. Börja med att skala och hacka ner löken, vitlöken och jordärtskockorna. Fräs hacket i olivolja i en kastrull några minuter tills löken blir genomskinlig och alltsammans börjar dofta gott.

 

Slå på vinet och buljongen och låt koka tills skockorna är mjuka. Det tar cirka 10 minuter.

 

Tillsätt grädden och låt koka 10 min till. Mixa och passera och smaka av med salt, peppar och citronsaft.

 

Stek sidfläsket i varm panna, slå på vinägern och låt koka in under omrörning på medelgod värme i några minuter.

 

Lägg sidfläsket i botten på fyra djupa tallrikar, mixa upp soppan en gång till så att den blir skummig och slå den över fläsket. Strössla över nötterna. Ringla eventuellt över lite god olivolja.

 



Gunilla & Sigbritts tunnbröd

Sötstöp

11 liter vatten

4,5 påse rågsikt

 

Sötstöpen görs kvällen före. Koka vattnet och hälla rågsikten i det heta vattnet. Blanda ordentligt. Sedan ska man helst linda in bunken där man blandat vattnet och rågsikten med lakan och filt, så att det håller sig varmt hela natten. Ska svalna långsamt.

 

Dagen efter blandar man ett paket jäst med lite socker, så att det löser sig. Häller det i sötstöpen. Blandar i tre påsar vetemjöl och ca en påse råg, så att det blir en slät deg.

 

Om man gör en mindre sats behöver man inte minska på jästen så mycket. Jästen gör att tunnbrödet blir sprödare, inte så knallhårt.


Pitepalt

10 neva foil å kornmjöle.
En litn pili gröut å vatn.
Nager koke päro å lek mang råreve å så nalta sålt.
Hack nå fläsk öti inkråme.
Räid däigen lagom tjåck.
Knod ihop fläske så hä blei som en liten moil.
Kle moiln vä nalta däig så hä blei som en större moil.
Hev dömjen nede en groit vä kåoke vatn så nalta sålt.

Lett dem stå å kåoke en teim.


Amrikanska chokladmuffins

4 dl vetemjöl
1 3/4 dl socker
4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl kakao
175 g mörk eller ljus choklad efter smak
1 ägg
3 dl mjölk
1 dl olja

Sätt ugnen på 175°C. Blanda samman mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker, salt och kakao. Rör om och blanda väl. Vispa ihop ägg, mjölk och olja i ca 1 minut med elvisp. Rör ner äggvispet i mjölblandningen. Rör till en jämn smet. Fördela smeten i en smord muffinsplåt eller i pappersformar för Amerikanska muffins. Fyll dem lite mer än hälften. Ställ på stora chokladbitar på högkant och tryck ner dem lite, lite försiktigt så att inte all choklad hamnar i botten utan i mitten när muffinsarna gräddas (det sjunker ner). Grädda 20-25 minuter i mitten av ugnen, om du använder små muffinsformar ca 15 minuter.


Crème brûlée á la Emma

1 vaniljstång
6 äggulor
2 dl socker
1 dl mjölk
4 dl grädde
Florsocker till avbränning

Sätt ugnen på 125 grader. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och tillsätt till en kastrull med mjölk, grädde och socker. Koka upp. Vispa under tiden äggulorna fluffiga. ta kastrullen från värmen och tillsätt äggulorna under kraftig vispning. Häll i portionsformar och grädda ca 1 tim. Jag brukar grädda lite längre och sätta vatten i långpannan. Låt svalna. Bränn av creme brulén med florsocker innan servering så du får ett tunnt, gyllene knäcktäcke.


Parmesankex med laxröra

200 g grovriven parmesanost
200 g rökt lax i skivor
ett knippe färsk koriander
2 dl Mini fraiche
grovmald svartpeppar

Sätt ugnen på 200°. Täck plåten med bakplåtspapper. Lägg den rivna osten i små högar med lite mellanrum. Grädda osten tills den är mörkt guldfärgad och knaprig, ca 8-10 minuter. Låt svalna. Strimla laxen och blanda med grovhackad koriander och minifraiche. Lägg en klick på varje kex och toppa med nymald svartpeppar. Ät direkt!


Ärtpesto

Kokta ärtor
olivolja
parmesan
pinjenötter
1/2 vitlöksklyfta
salt&peppar

Rosta pinjenötterna och mixa cirka 3/4 i peston och resten läggs på som dekoration.


Blåbärssås

1 mindre rödlök (hackad)
4 krossade enbär
½ tsk grovkrossad vitpeppar
2 msk smör till stekningen
50 gr smör (som vispas ner i den färdiga såsen)
1 dl rött portvin
1 grönsaksbuljongtärning + 2 dl vatten
1 ½ dl blåbär + några till garnering
1/2 dl mörk sirap
2 tsk rödvinsvinäger

Blåbärssås passar bra till ren eller älg. Stek köttet tillsammans med den hackade rödlöken, de krossade enbären och den grovkrossade vitpepparen.

När köttet är färdigstekt behåller man stekskyn med rödlöken, enbären och vitpepparen. Tillsätt portvin, grönsaksbuljongtärningarna och vattnet. Sila över såsen i en mindre kastrull. Där ska den stå och koka tills ca 1 dl återstår.

Under tiden kan man blanda blåbär, sirap och rödvinsvinäger. Kör detta i en matberedare, så att det blir en slät sås.

När fonden kokat tills ca 1 dl återstår, häller man det tillsammans med den släta såsen i en annan kastrull. Hetta upp och vispa i smöret. Smaka av och tillsätt ytterligare enbär om så önskas.

 

 

 


Gotlänsk saffranspannkaka

 

3 ägg
1 dl socker drygt
1 dl hackad sötmandel
Någon droppe bittermandelolja (valfritt)
1 gram saffran
1 liten korv risgrynsgröt
eventuellt lite mjölk cirka 1-2 dl

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en ugnsform (gör du dubbelt recept blir det en långpanna). Blanda gröten med ägg, socker, hackad mandel, bittermandelolja och saffran till en smet. Späd med mjölk om gröten är väldigt fast i konsistensen så att det blir en lagom lös smet. Bred ut smeten i en ugnsform och grädda saffranspannkakan i ugn i cirka 30 minuter eller tills pannkakan har fått en fin ljusbrun färg. Låt saffranspannkakan svalna lite innan den serveras, den är godast ljummen.


Rice Crisp-tårta

Botten
4 äggvitor
2 dl socker
3 dl Kellogs Rice Crisp

Vispa äggvitorna hårt -typ en kvart. Tillsätt sockret och vispa igen. Vänd nedRice Crisps. Bred ut på smort bakplåtspapper i en långpanna. Grädda mitt i ugnen i ca 1 1/2 timma, 125 grader. Låt tårtbottnen svalna en aning i långpannan innan du vänder upp den och drar bort pappret.

Kräm
4 äggulor
1 dl socker
1 msk mjöl
1 dl grädde
75 g smör

Lägg alla ingredienserna utom smöret i en kastrull. Vispa och sjud - ej koka - tills krämen tjocknar. Tag av från plattan och klicka ned smöret. Låt krämen kallna.

Dela bottnen på hälften och lägg krämen emellan. Vispa 3 dl grädde och bred ovanpå. Dekorera på valfritt sätt. Jordbubbar är en hit!

Messmörsås

5 dl vatten
3 msk koncentrerad viltfond från flaska
1 tsk torkad timjan
3 dl matlagningsgrädde
2 msk messmör
1 msk Madeira eller annat dessertvin
2-3 msk Maizenaredning för ljusa såser
2 msk frysta lingon
Salt
Svartpeppar, nymalen

Koka upp vatten, fond och timjan. Låt det reducera utan lock tills hälften återstår. Späd med grädden och låt det koka samman i ca 5 minuter. Tillsätt messmör och Madeira och blanda väl.
Red av med Maizenaredning till önskad konsistens. Strö i lingon och smaka av med salt och peppar.

 


Renstek

1 kg renstek
smör att steka i
salt
svartpeppar
färsk, hackad timjan

Salta och peppra rensteken, krydda med färsk timjan. Hetta upp en panna med smör, bryn rensteken runt om. Stek den färdig i ugn på 175° med temometer (55-60° medium). En annan variant är att sänka värmen och köra på t ex 125 grader. Innetempen bör dock vara den samma. Ta ut steken när den är uppe i ca 52 grader.

Passar grymt bra med ungsrostade rotsaker och messmörssås.


Sommar i Mälarlandet


Lagergrens salladsdressing


1 burk creme fraiche
1 banan
2 msk mango chutney
Curry efter smak

Mosa bananen och rör i creame fraishen. Tillsätt mongo chutneyn efter smak -cirka 2 matskedar. Krydda av med lite curry. Smakar bra till kycklingsallad.


RSS 2.0