Blåbärssås
1 mindre rödlök (hackad)
4 krossade enbär
½ tsk grovkrossad vitpeppar
2 msk smör till stekningen
50 gr smör (som vispas ner i den färdiga såsen)
1 dl rött portvin
1 grönsaksbuljongtärning + 2 dl vatten
1 ½ dl blåbär + några till garnering
1/2 dl mörk sirap
2 tsk rödvinsvinäger
Blåbärssås passar bra till ren eller älg. Stek köttet tillsammans med den hackade rödlöken, de krossade enbären och den grovkrossade vitpepparen.
När köttet är färdigstekt behåller man stekskyn med rödlöken, enbären och vitpepparen. Tillsätt portvin, grönsaksbuljongtärningarna och vattnet. Sila över såsen i en mindre kastrull. Där ska den stå och koka tills ca 1 dl återstår.
Under tiden kan man blanda blåbär, sirap och rödvinsvinäger. Kör detta i en matberedare, så att det blir en slät sås.
När fonden kokat tills ca 1 dl återstår, häller man det tillsammans med den släta såsen i en annan kastrull. Hetta upp och vispa i smöret. Smaka av och tillsätt ytterligare enbär om så önskas.
