Laxgratäng med chévreost
600-800 g laxfilé, av stjärtbiten
salt
pepparmix
ca 150 g chèvre
1 burk crème fraiche (2 dl)
ca 5 soltorkade, marinerade tomater
1 msk finhackad färsk dragon eller 1 tsk torkad
1 msk sesamfrön
4 tomater
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk oregano
Laxgratängen är beräknad till fyra personer. Ugnen ska vara på 250°C.
Ta bort skinnet och ev ben från laxen. Lägg den i en smord ugnssäker form. Salta och strö på rejält med pepparmix. Skär osten i mindre bitar. Mixa den med crème fraiche tills blandningen är slät och krämig. Strimla väl avrunna marinerade tomater och blanda ner dem tillsammans med dragon. Smaksätt ostkrämen med lite salt och peppar.
Bre ostkrämen över laxen. Strö på sesamfrön. Skär bort blomfästet på tomaterna och stick ner vitlöksstrimlor. Krydda med torkad oregano. Lägg tomaterna vid sidan av laxen.
Ställ in mitt i ugnen, 15-20 minuter, tills laxen är genomstekt och ytan har fått fin färg. Servera med potatismos. Den som vill kan klicka potatismoset vid sidan av laxen när ca 10 minuter återstår av gratineringen.