Västerbottenslax med guldmos
1 kg färsk lax
150 g riven västerbottenost
Guldmos
1 1/2 kg skalad potatis
2 äggulor
2 msk smör
ca 1 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
Sås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 fiskbuljongtärning
1 dl vatten
1 1/2 dl vitt vin
3 dl matlagningsgrädde
Garnering
Rom, dill, hackad rödlök, citron
Rätten är för 6 personer. Gör potatismos. Rör ner äggulor, grädde, smör och kryddor. Spritsa moset i fina toppar runt kanterna på en smord gratängform.
Filea laxen, ta bort alla ben med en liten tång, och skär i tunna breda skivor. salta och peppra. Rulla ihop dem med lite riven ost inuti. Lägg laxrullarna i mitten på gratängformen.
Koka ihop såsen med bottenredning. Häll den över laxrullarna. Gratinera anrättningen i ugenen på 225 grader ca 25 min. Garnera med hackad rödlök, rom, dill och citron.