Ester 5 år
Hipp hipp hurra för världens bästa Ester!





Chiligryta
1,2 kg nötkött av högrev
100 gr rökt sidfläsk
2 gula lökar
3 morrötter
5 vitlöksklyftor
2 chilipeppar (utan kärnor)
2 chipotle-chili
2,5 dl oxbuljong
2 burkar krossade tomater
5 dl ljust öl
1 msk honung
1 dl rödvinsvinäger
1 msk spiskummin
2 msk ingefära
2 msk Vegeta allkrydda
1 msk oreganoblad
2 lagerblad
olja
potatis
Ta fram köttet i god tid så att det är rumstempererat. Strimla sidfläsket, hacka lök, morötter, vitlök och chili samt de torra kryddorna (utom allkryddan) i en stekpanna. Fräs röran och lägg den i en större gryta.
Putsa och tärna köttet i stora bitar. Bryn i omgångar i olja. Ta upp köttet och lägg det i grytan.
Blanda tomatkross, öl och buljong och allkrydda med köttet och fräset. Tillsätt honung och vinäger och låt koka i cirka tre timmar -tills köttet blivit riktigt mört. Häll gärna på lite olja i koket. Morötterna ska inte vara knapriga utan bli en enda "geggamojja", så dom ska alltså i redan från början om någon nu trodde jag skrivit fel:)
Mot slutet brukar jag kasta i tärnad potatis, om man vill undvika potatis passar grytan även bra till en bönsallad och bröd.

Pain au chocolate á la Leila
1 rulle (250 gr) färsk smördeg
100 gr nutella
25 gr mörk kvalitetschoklad 70%
75 gr mandelmassa
Ägg till pensling
Mandelspån
Florsocker
Sätt ugnen på 175 grader. Dela smördegen en gång på längden och sedan varje halva i fyra rektangulära bitar så att det totalt blir åtta stycken.
Bred en klick nutella på ena kortsidan av varje smördegsruta. Hacka chokladen grovt, riv mandelmassa och fördela över nutellan. Rulla ihop bitarna från kortsidan och lägg rullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
Grädda cirka 20 minuter till de fått en fin färg. Pudra sedan de färdiga pain au chocolates med florsocker.

Blåbärs- och vaniljscones
3 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
Ev 1 dl strösocker
1 krm salt
75 gr rumstempererat smör
2 dl vaniljyoghurt
1 dl djupfrysta blåbär
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda alla torra ingredienser väl. Förbered gärna de torra ingredienserna kvällen innan, då går det fort att baka på morgonen. Skär smöret i kuber coh finfördela det i mjölblandningen.
Rör ned vaniljyoghurten och arbeta hastigt ihop till en deg. Blanda i de djupfrysta blåbärna. Ta med hjälp av två skedar och klicka ut smeten till 8 stycken scones. Grädda i mitten på ugnen i cirka 15 minuter eller till det fått färg.
