Chiligryta

1,2 kg nötkött av högrev
100 gr rökt sidfläsk
2 gula lökar
3 morrötter
5 vitlöksklyftor
2 chilipeppar (utan kärnor)
2 chipotle-chili
2,5 dl oxbuljong
2 burkar krossade tomater
5 dl ljust öl
1 msk honung
1 dl rödvinsvinäger
1 msk spiskummin
2 msk ingefära
2 msk Vegeta allkrydda 
1 msk oreganoblad
2 lagerblad
olja
potatis
 
Ta fram köttet i god tid så att det är rumstempererat. Strimla sidfläsket, hacka lök, morötter, vitlök och chili samt de torra kryddorna (utom allkryddan) i en stekpanna. Fräs röran och lägg den i en större gryta. 
 
Putsa och tärna köttet i stora bitar. Bryn i omgångar i olja. Ta upp köttet och lägg det i grytan. 
 
Blanda tomatkross, öl och buljong och allkrydda med köttet och fräset. Tillsätt honung och vinäger och låt koka i cirka tre timmar -tills köttet blivit riktigt mört. Häll gärna på lite olja i koket. Morötterna ska inte vara knapriga utan bli en enda "geggamojja", så dom ska alltså i redan från början om någon nu trodde jag skrivit fel:)
 
Mot slutet brukar jag kasta i tärnad potatis, om man vill undvika potatis passar grytan även bra till en bönsallad och bröd. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0