Lammfärslasagne med getost

Lammfärsen:

2 vitlöksklyftor
1 stor gul lök
2 msk olivolja
500 g lammfärs
1 msk torkad rosmarin
1 msk timjan
4 msk chilisås
500 g krossad tomat
1,5 msk balsamvinäger
salt och svartpeppar
1 msk koncentrerad kalvfond

 

Hacka lök och vitlök fint. Hetta upp en stekpanna med olivolja och fräs löken mjuk.
Tillsätt lammfärsen och stek den under omrörning. Rör ner rosmarin, timjan, balsamvinäger, krossadetomater, chilisås och fond och låt koka samman på svag värme i cirka tio minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.

 

Bechamelsås:
50 g smör
¾ dl vetemjöl
5 dl standardmjölk
150 gram chevreost
Salt och vitpeppar


Smält smör i en kastrull och rör ner vetemjölet. Tillsätt mjölken litet i taget och koka upp under omrörning. Mosa ned chevreosten och smaka av med salt och peppar.


Varva lammfärs med bechamelsås och lasagneplattor. Börja och avsluta med bechamelsåsen. Toppa med parmesanost. Grädda i cirka 225 grader. Servera med sallad.
Sätt ugnen på 225 grader.

 


Lax på skelleftevis

700g färsk lax
riven Västerbottenost -nästan en hel ost
salt
peppar

Skär laxen i tunna skivor på snedden för att få så stora skivor som möjligt. Salta, peppra och fördela hälften av osten över skivorna. Rulla ihop och lägg 4-5 laxrullar per person i en eldfast form. Sätt ugnen på 225 grader.

Vitvinssås:
2 msk smör
2 msk mjöl
1 fiskbuljong tärning
1 dl vatten
1 dl vitt vin ( matlagnings vin går bra att använda)
3 dl grädde

Häll såsen över laxen, strö över resten av osten. Gratinera i 225 grader till laxen är färdig. Garnera med 1-2 msk löj- eller sikrom samt finhackad rödlök, dillvippor och citron. Jag brukar servera rätten med pressad potatis eller potatismos.




Hjortronparfait

3 äggulor
5 msk florsocker
2,5 dl vispgrädde
1-1,5 dl hjortronsylt

Efterrätten räcker till cirka sex personer. Börja med att vispa äggulor med florsocker, hårt det ska "gå att skriva i den". Vispa grädden, tills den är lite hårdare än filmjölk i konsistensen.

Blanda hjortronsylten i de vispade äggulorna. Blanda grädden i din äggblandning. Häll upp i portionsformar eller i en sockerkaksform. Jag brukar hälla smeten i muffinsformar.

Frys smeten i cirka fem timmar. Ta ut parafait cirka 5-15 minuter innan servering, dekorera med varm hjortronsylt.
 
 

Sommarkaka

150 g smält margarin
2 dl socker
3 dl havregryn
6 tsk kanel

Blanda ihop dessa ingredienser i en kastrull och låt det koka i hop sig cirka tio minuter. Medan blandningen kokar blandar du ihop ingredienserna nedan.

100g smält margarin
3 dl mjölk
2 ägg
3 dl socker
7 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver

Häll i smeten i en smörad långpanna, på detta häller du sedan den kanelblandningen. Grädda kakan i ugnen på 200 grader i cirka 15 minuter.

RSS 2.0