Lagsange med hallomi, spenat och pumpakärnor

 
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 paket färska lasagneplattor (à 200 g)
3 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
1 tsk flytande honung
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk  torkad timjan
4 dl vatten
200 g fryst bladspenat
2 halloumiost (à 200 g)
1 1/2 dl pumpakärnor (gärna rostade)
1 1/2 dl riven prästost
salt och svartpeppar
ev färsk timjan till garnering

Sätt ugnen på 225°C. Skala, dela och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök mjuk i olja utan att de tar färg.  Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, honung, buljongtärning, timjan och vatten. Koka på medelvärme utan lock ca 5 minuter. Tillsätt spenaten och låt koka ytterligare ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Skär halloumin i tunna skivor.

Varva tomatsås, lasagneplattor, pumpakärnor och halloumi i en ugnssäker form, ca 20 x 30 cm. Börja och avsluta med tomatsås. Strö över riven ost. Ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter. Garnera ev med timjan.


Broccoli & spenatpaj med ädelost

 

Pajskalet
3 dl vetemjöl
125 gram kallt smör
2 msk kallt vatten

Skär smöret i små bitar. Nyp ihop mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta ihop degen. Tryck ut degen i en form och låt stå i kylen i en halv timma. Förgrädda skalet i ugnen cirka 10 minuter i 220 graders värme.

Pajen
1 stor bukett broccoli
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
Babyspenat (två små påsar eller cirka 140 gram)
1 1/2 pkt kvibille ädelost 
3 ägg
1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl mjölk
Salt & peppar

Dela broccolibuketten, och hacka även stjälken i små strimlor. Koka upp i ett par minuter i saltat vatten. Häll av och skölj broccolin i kallt vatten.
Smält smör i stekpannan och finhacka lökarna. Fräs på löken tillsammans med spenaten tills den krympt ihop och blivit mjuk.
Ta ut pajskalet och täck botten med broccolin, smula över hälften av osten och lägg på spenaten och löken. Smula över resten av osten. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde lätt med en gaffel och slå över pajen. Grädda ca 35-40 min i 175 grader. Låt pajen vila en stund innan servering.
 

Mandelkorg med glass och varma hjortron

 
  
100 g smör
2 msk ljus sirap
1 1/2 dl socker
1/2 dl vetemjöl
2 msk mjölk
100 g mandelspån

Sätt ugnen på 150°C. Receptet räcker till cirka 12 stycken korgar och till detta behövs tre plåtar med bakplåtspapper.

Smält smöret i en kastrull tillsammans med sirap, socker, mjöl och mjölk. Rör då och då och se till att smeten inte börjar koka. Ta kastrullen från värmen och rör ner mandeln.

Klicka ut 1 1/2 msk smet i 4 klickar per plåt. Smeten flyter ut rejält under gräddningen, men bred ändå ut klickarna lite med hjälp av baksidan på en sked. Grädda en plåt åt gången, mitt i ugnen 10–12 minuter tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna på plåten 3 minuter. Lyft försiktigt upp dem med hjälp av en stekspade och lägg dem på uppochnedvända koppar eller små skålar. Tryck lite lätt och forma med händerna. Låt kallna.

Fyll korgarna med glass och varma hjortron.
 

Brysselkex, finska pinnar och syltkakor

 
200 g smör eller margarin
2 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
4 1⁄2 dl vetemjöl

På det här receptet har jag gjort både finskapinnar, brysselkex och syltkakor. Jag har gjort en sats deg och sedan varierat vid utbakningen. Degen räcker till cirka 40 kakor.

Arbeta ihop ingredienserna till degen i en matberedare eller på arbetsbänk. Platta ut degen, lägg den i en plastpåse och låt vila i kyl minst 30 min. Sätt ugnen på 175° och baka ut degen till:

Syltkakor: Rulla små bollar av degen och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Gör en grop i varje kaka och lägg en tesked sylt i gropen. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min.

Brysselkex: Rulla ut degen till längder, ca 4 cm i diameter. Rulla längderna i strösocker färgat med röd hushållsfärg. Låt ligga i kyl ca 1 tim. Skär längderna i ca 1 cm tunna skivor, lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen ca 8 min.

Finska Pinnar: Rulla ut degen till fingertjocka längder. Lägg dem tätt ihop. Pensla med uppvispat ägg och strö över finhackad mandel och pärlsocker. Skär längderna i 4 cm långa bitar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen ca 10 min.
 

RSS 2.0