Chokladtårta med hallonmousse

 

Ingredienser

1 chokladtårtbotten (Ica säljer färdiga)

2-3 pkt chokladfingrar

3 pkt hallonmousse 

7,5 dl mjölk (till moussen)

 

Chokladkrämen

1,5 dl kakao

300 g philadelphiaost

200 g margarin/smör (rumstempererat)

ca. 1 pkt florsocker (mängden beror lite på hur söt man vill ha den)

 

Hallon till dekoration och lite till fyllningen

 

Gör så här

Vispa hallonmoussen med mjölken enligt anvisning på förpackningen och låt stå i kylen i ca. 30 minuter. Under tiden moussen "stelnar" kan man förbereda chokladcremn genom att röra ihop alla ingredienserna till en jämn smet. Bred ett tunt lager av chokladcremen på varje del av tårtbotten och fördela sedan moussen och ev lite färska hallon. Bred på resen av chokladcremen på tårtan. Garnera med pinnar runtsidorna, en knytband och färskahallon.


Kanelbullar

 

 
 
Ingredienser till degen

50 g jäst

150 g Smör

5 dl mjölk

1 tsk salt

1 dl strösocker

12 dl vetemjöl och cirka 2 dl till utbakning

  

Fyllning

200 gram smör

2 msk kanel

1 msk vaniljsocker

3/4 dl socker

0.5 dl florsocker

 
Gör så här
Receptet ger cirka 40 bullar. Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37°. Häll degspadet över jästen, rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. 

 

Sätt ugnen på 225°. Rör ihop fyllningen när smöret är rumstempererat. 

 

Arbeta degen på lätt mjölat bakbord. Dela degen i fyra delar. Kavla ut och fördela fyllningen. Baka ut bullarna och låt jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 8 – 10 min. Låt svalna på galler under bakduk.


Midsommar i Vita huset 2014

 

Fläskfilé med örtdressing och risotto

 
 
Receptet är för åtta personer. Det är en lätt rätt att både laga och förbereda till många gäster.

Ingredienser till fläskfilén
1 - 1,5 kg fläskfilé
1 citron
0,5 dl olivolja
0,5 dl hackad bladpersilja
0,5 dl hackad koriander
0,5 dl hackad färsk basilika
0,5 krm timjan
1 tsk honung
Salt och vitpeppar

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Förbered marinaden: skölj citronen. Riv skalet fint i en bunke. Pressa ur saften till bunken. Skölj och hacka persilja, koriander samt basilika. Blanda riven citron, citronsaft, örter, honung samt olivolja och smaka av med salt och vitpeppar.

Stek fläskfilén så att den får färg. Salt och peppra sedan. Sätt in köttet i ugnen och låt den vara
där till den nått 75 grader. Låt sedan svalna, gärna i folie.

Skär upp köttet i tunna skivor och ringla över marinaden. Toppa med rostade pinjenötter.

Ingredienser till risotton
8 dl avorioris
40 gram smör
4 dl vitt vin
1 liter hönsbuljong
200 gram parmesanost, grovt riven
salt och peppar

Gör så här
Fräs ris och smör i en kastrull utan att det tar färg. Tillsätt den uppvärmda buljongen, och hälften av vinet, lite i taget. Sjud under omrörning i ca 35 - 40 minuter.

När riset fortfarande har tuggmotstånd slå på resten av vinet. Salta och peppra efter smak och avsluta med att hälla i grovriven parmesanosten.

Smaka av med salt och peppar.
 

RSS 2.0