Konsum-Emmas påsktårta

Kebab

1 kg köttfärs
1 msk spiskummin, malen
3 st vitlöksklyftor
1 st ägg
2 msk svartpeppar, grovmalen
2 tsk salt
2 msk lökpulver
Gör så här
Förbered kebaben dagen innan du ska äta den. Sätt ugnen på 100 grader. Blanda all smaksättning med ägget i en bunke och blanda sedan i köttfärsen. Knåda gärna så färsen blir jämn.
Forma köttfärsen till en jämn rulle utan håligheter, och rulla in i minst två lager ugnsfolie. Låt ändarna vara öppna så att vätska och fett kan rinna ut.
Placera rullen på ett ugnsgaller med en plåt under så att vätskan rinner ner där, och ugnsbaka i 3,5 timme.
Stäng av ugnen och låt rullen ligga kvar och svalna i en halvtimme, ta sedan ut den och låt den svalna (fortfarande inpackad). När den svalnat, lägg gärna i kylen över natten.
Vid servering karvar du den mängd kött du vill ha. Stek på och krydda extra. Servera med valfria tillbehör.
Friterad kyckling med chilimayo och pommes

Kycklingmarinad
1 kg kycklingfiléer
2,3 dl mjölk
1 tsk pressad citron
1 tsk paprika pulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk svart peppar
1 tsk salt
Panering
2,3 dl mjöl
1,1 dl majsstärkelse
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk cayennepulver
Gör så här
Blanda mjölk och citronsaft och låt stå fem minuter. Blanda resterande ingredienser till marinaden. Skiva kycklingen i större stycken, men inte för tjocka bitar. Lägg kycklingen i marinad och låt stå ett bra tag, gärna över natten.
Blanda ingredienserna till paneringen. Ta några matskedar av marinaden och blanda ner i paneringen, arbeta in med gaffel. Vänd sedan kycklingen i paneringen, bit för bit. Fritera kycklingen i 3-5 minuter. Servera med chilimayo och pommes.
Fågelbo med påskägg

Pasta med rostad jordärtskocka

1/2 gullök
1 vitlöksklyfta
1/2 chili
1 dl vitt vin
2 dl grädde
1/2 grönsaksbuljongtärning
1/2 påse riven västerbottenost
200 gram jordärtskocka
1 paket kärsbärstomater
Pasta och färsk timjan
Gör så här:
1) Värm ugnen till 250 grader. Skala och skär jordärtskockan i små kuber. Lägg i en ugnsform och häll över olivolja, salt och peppar. Rosta till kockorna börjar få färg. Lägg då in körsbärstomater. Tomaterna ska bli mjuka och jordärtskockorna gyllna och krispiga.
2) Stek lök, vitlök och chili. Häll på vin och 1/2 buljongtärning när löken mjuknat. Sjud några minuter och häll över cirka 2 dl grädde. Blanda sedan i riven västerbottens ost. Salta och peppra samt späd ut såsen med lite av pasta vattnet.
3) Vänd ned kokt pasta i pasta såsen och rör om. Snurra upp pasta och servera. Toppa med de ugnsrostade tomaterna och jordärtskockorna. Toppa med färsk timjan och lite riven västerbottensost.