Moster Agnetas currykyckling

 

 

6 portioner ris
4 kycklingfiléer
2 röda paprikor
1 grön paprika
5 hg räkor

3 dl riven lagrad ost

 

Stuvning

3 msk smör
2-3 tsk curry 2-3 tsk paprikapulver
3 msk vetemjöl
4 ½ dl vatten
1-2 msk kycklingfond 2 dl matlagningsgrädde
3 dl mjölk

2 tsk soya

Salt, peppar och gärna vitlökspulver

 

Sätt på ugnen på 250 grader.

 

Koka riset (1-2 minuter mindre än anvisningarna).

 

Stek kyckling och paprika i mindre bitar. Tag åt sidan.

 

Fräs curryn och paprikapulvret lätt i smöret. Rör i lite av mjölet och späd under omrörning lite i sänder med kycklingfond, grädde, mjölk och eventuellt lite vitt vin till du får en slät och rätt tjock stuvning. Låt puttra några minuter.


Bred ut riset i en ugnsform. Droppa gärna lite soja över om du gillar det. Bred över stuvningen. Om gratängen ska in i ugnen direkt kan du lägga på räkorna nu annars väntar du till det är dags. Räkorna blir annars lätt sega. Strö över riven ost och gratinera cirka 20-25 minuter i 250 grader. Rätten räcker till cirka 6 personer och passar bra att serveras med en sallad och en ett gott bröd.

 


Emmas citron- och marängpaj

 

Pajdeg
1 dl florsocker

3 dl vetemjöl

120 g smör

15 st äggula

 

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare.

Plasta och låt stå i kylen 20 minuter. Kavla ut degen cirka 3 mm tjock, fodra en rund pajform med löstagbar kant som är 23-24 cm i diameter och nagga botten med en gaffel.

Frys pajformen i 30 minuter. Värm ugnen till 200 grader och grädda botten cirka 10 minuter, tills den fått en fin färg. Ta ut och låt svalna.

 

 Citronkräm

1 gelatinblad

1, 5 dl saft från citron (cirka två stycken)

2 dl strösocker

2 dl vatten

0,75 dl maizena

3 äggula

30 g smör

 

Lägg gelatinblad i kallt vatten.

Blanda citronsaft, strösocker och 100 g vatten i en kastrull.

Blanda 100 g vatten, maizena och äggulor i en bunke och blanda med en visp. Koka upp del 1 och häll det över del 2 blanda väl och sen tillbaka i kastrullen. Red krämen under omröring tills krämen tjocknar.

Häll över det i en annan bunke, krama ur vatten ur gelatinbladet och lägg i tillsammans med smöret och rör runt och låt svalna. Fyll pajformen och stoppa in i frysen, viktigt att krämen satt sig innan du börjar med marängen.

 

Italiensk maräng

5 äggvitor

0,75 dl vatten

2, 5dl strösocker

 

Lägg äggvitan i en bunke. Koka upp strösocker och vatten till 121 grader. När sockret visar cirka 110 grader börjar du vispa äggvitan. Häll sedan i sockret med en tunn stråle medan du vispar och fortsätt vispa tills marängen är kall.

 

Montering
Fyll pajformen med citronkräm och stoppa i i frys. Stryk på med maräng och bränn marängen med en brännare. Låt tina i rumstemperatur eller i kylen över natten innan servering.

 

 

 


RSS 2.0