Chokladpastej med salt kolasås

Chokladpastej
120 gram mjukost
100 gram vispad grädde
200 gram mjölkchoklad
1 st ägg
Koka grädden med mjukosten och tillsätt sedan mjölkchokladen i bitar. Tillsätt sedan försiktigt ägget. Mixa smeten slät. Fyllt upp i en limpform av mindre slag. Baka i ugnen i 95 grader cirka 45 minuter. Smeten ska sluta dallra när man puttar på formen. När pastejen är gräddad ska den frysas en stund så den går lättare att skära. Servera pastejen med salted caramel sås, gräddglass och rostade och saltade mandlar.
Salt kolasås
100 gram strösocker
1,5 msk vatten
25 gram smör
60 ml vispgrädde
En rejäl nypa flingsalt
Blanda vatten och strösocker i en kastrull med tjockbotten. Sätt kastrullen på svag värme. Rör med en träslev till sockret lösts upp. När allt socker är upplöst ökas värmen och man kan sluta röra. Koka sockret tills det blir bärnstensfärgat. Ta sedan av kastrullen från värmen och tillsätt smör. När smöret har smält tillsätts grädde. Rör såsen slät och tillsätt flingsalt efter smak. Häll upp i såsen i en ren glasburk.
Kommentarer
Trackback