Minikrustader med ädelost och svartvinbärsgele

 

Sätt ugnen på 200 grader. Fyll minikrustader med kvibille gräddädel och toppa med svartvinbärsgele. Sätt krustaderna i mitten på ugnen till osten smält.


Lättrimmad torskrygg med blomkålspuré

Torsk

560 gr orskryggfilé, i portionsbitar

200 gr serranoskinka

500 gr smör

2 knippe sparris

1 påse edamamebönor

1 färsk mellanstor pepparrot

1 stor knipppe dill

 

Rimma, salta torskryggfiléerna lätt. Tillaga därefter filéerna i ugnen i 150-175 grader i cirka 15 minuter, eller till 52 grader om du använder kökstermometer.

 

Knaperstek serranoskinkan och lägg på fisken.

 

Riv pepparrot på minsta falsen på rivjärnet.

 

Grovhacka dill och spara hela kvistar till dekoration.

 

Bryn smör i stekpannan eller kastrullen. Skär sparrisen i två delar och fräs dem lätt i olivolja.

 

Blanchera, koka hastigt upp edamamebönorna och spritta dem, det vill säga ta ur bönan ur dess skida.

 

Blomkålspuré

1 blomkålshuvud

3 dl grädde

250 gr smör

Västerbottensost till garnering

 

Skär blomkålen i små buketter, koka dem i grädde i cirka 8 minuter. Rör ner hälften av smöret. Mixa ihop allt och smaka av med salt och ytterligare smör. Sätt i separata gratängsformar och strö över riven västerbottensost och gratinera i ugnen tills osten smält. Ugnstemperatur cirka 200 grader.

 

 


Capresesallad -tomat och mozarellasallad

Räcker till 8 personer

 

Semitorkade tomater

24 körsbärstomater

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

1 tsk strösocker

1 tsk timjan

1 krm nymald svartpeppar

1 dl grovsalt

 

Sätt ugnen på 100 grader. Skala och skiva vitlöken. Blanda tomaterna med vitlök, olja, socker, timjan och peppar. Sprid ut ett cirka 1 cm tjockt lager grovsalt på en plåt och lägg på tomaterna. Ställ plåten mitt i ugnen och torka i sex timmar. Tillagas tomaterna dagen före kan de läggas i en burk, täckas med olja och förvaras i kyl.

 

Torkade bifftomater

3 bifftomater

2 tsk solrosolja

 

Skär tomaterna i ca ½ cm tjocka skivor. Lägg tomaterna på ett bakplåtspapper på en plåt och pensla med olja. Torka i mitten på ugnen i cirka två timmar. Tillagas tomaterna dagen före kan de läggas i en burk, täckas med olja och förvaras i kyl.

 

Pesto

1 kruka basilika

1 vitlöksklyfta

50 gr solroskärnor

½ dl olivolja

3 msk solrosolja

1 tsk pressad citron

½ dl parmesanost

1 krm salt

1 krm peppar

 

Repa bladen från basilikan. Skala vitlöksklyftan. Mixa basilika, vitlök, solroskärnor, de båda oljesorterna och citron med mixterstav. Blanda i parmesan. Krydda med salt och peppar.

 

Garnering

2 plommontomater

2 msk olivolja

2 tsk flingsalt

1 krm svartpeppar

20 gram parmesanost

1 msk balsamvinäger

25 gr ruccola

3 buffelmozzarella (á 125 gr)

 

Lägg de torkade bifftomaterna på tallrikar och fördela mozarellan, riven i bitar, ovanpå. Lägg de semitorkade tomaterna mellan ostbitarna. Ringla olja över osten och krydda med salt och peppar. Klicka på pest och hyvla över parmesan. Ringla över vinäger och garnera med ruccola.


Fisknät med räkspett, blomkålsris och smörsås

 

Fisk i nät

300 gr laxfilé

1-2 msk citronsaft

2 msk schalottenlök, finhackad

1 dl vatten

Smör att smörja formen med

Salt

Peppar


Sås

2 msk schalottenlök, finhackad

1 dl vitt vin

2 msk vitvinsvinäger

2 persiljekvistar

5 vitpepparkorn

2 msk vispgrädde

150 gr smör, rumstempererat

1 msk citronsaft

1 msk pepparrot, färskriven

1 tsk salt


Räkspett

40 färska räkor skalade

3 msk olivolja

2 tsk persilja, finhackad

1 tsk paprikapulver

3 finhackade vitlöksklyftor

1 krm chilipulver

3 msk vitt vin


Blomkålsris

1 blomkålshvuud

1 färsk chili

1 scharlottenlök

3 msk smör

Salt


Börja med att blanda ihop marinaden för räkspetten. Blanda allt utom räkorna i en skål, tillsätt därefter räkorna och blanda väl. Ställ kallt i en timme.


Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnfast form. Skala och hacka löken fint. Strö löken i en ugnsfast form. Skala och hacka löken fint. Strö löken i botten av formen. Skär eller klipp fisken i cirka 1,5 cm remsor. Fläta ihop i rutmönster och placera försiktigt i formen. Salta och peppra, samt droppa lite citronsaft över. Slå på vattnet och täck med aluminiumfolie. Sjud i ugnen cirka 20 minuter.


Såsen tar lite tid då den ska recuceras. Koka upp lök, vin, vitvinsvinäger, grädde och kryddorna. Reduceras tills hälften återstår. Sila och släng allt utom vätskan. Ställ på svag värme och tillsätt rumstempererat smör, lite i taget under kraftig omörning. Tillsätt citronsaft, salt och pepparrot.


Blomkålsriset är gott och enkelt att tillaga. Dela blomkålshuvudet och ta bort det gröna. Riv på grova sidan av ett rivjärn. Finhacka chili och schalottenlök. Bryn smöret i en kastrull. Tillsätt lök och chili, samt bryn en stund till löken mjukna. Tillsätt blomkål och rör om ordentligt. Fräs på låg värme tills allt smör absorberats av blomkålen. Den ska mjukna, men ändå ge lite tuggmotstånd.


Räkspetten är super goda, ett måste till denna rätt. Häll av marinaden och trä upp räkorna på träspett. Cirka fem räkor på varje spett. Grilla hastigt i het panna på båda sidorna.

 

Laxcarpaccio

 

400 g ben- och skinnfri lax i tunna skivor

1 dl creme fraiche

4 tsk dijonsenap

1 liten vitlöksklyfta

flingsalt

svartpeppar från kvarn

Ruccola

Parmesanost

Pinjenötter

 

Rosta pinjenötter gyllene i torr stekpanna, salta.


Bred ut laxskivorna på tallrikar. Strö över ruccola och grovriven parmesanost. Krydda med lite flingsalt och svartpeppar. Klicka ut en röra med creme fraich, dijonsenap och vitlök samt pinjenötter.

Sparrisomelettmed lax och chiliräkröra

 
 
 
 

Sparrisomelett

100 gr grön sparris

5 ägg

0,5 dl grädde


Sätt ugnen på 225 grader. Förväll sparrisen i lättsaltat vatten i cirka fem minuter. Klä en rektangulär ugnsfast form med smörpapper i botten. Fördela sparrisen jämt i botten av formen. Blanda ägg och grädde i en bunke och slå den över sparrisen. Grädda i mitten i ugnen tills det blivit en omelett (15 minuter). Omeletten bör kylas snabbt.

 

Chiliräkröra

1,5 dl färska räkor, skalade

1-2 tsk färk röd chili, finhackad

0,5 dl äkta majonnäs

1 dl créme fraiche

75 gram stenbitsrom

 

Finhacka dillen, men spara 4 kvistar för dekoration. Rör ihop räkor, chili efter smak, stenbitsrom, finhackad dill, créme fraiche och majonäs. Smaka av med lite citronsaft, salt och peppar. Ställ kallt till servering.

 

Dekoration

4 skivor rökt lax

75 gr stenbitsrom

1 knippe dill

1 citron

4 körsbärstomater

Lite sallad och gurka till garnering


Skär omeletten i fyra lika stora rektanglar. Lägg på rökt lax och grönsaker lite snyggt. 

Torskrygg panerad med Corn Flakes och dragonmajonäs

 

Fisk

4 torskryggfiléer

1 ägg

5 dl cornflakes

salt, peppar

 

Dragonmajonäs

2 äggulor

3 msk olivolja

1 msk citronsaft

2 msk dragon

2 dl creme fraiche

1/2 tsk socker

salt, peppar

 

Kör cornflakesen med mixer. Vispa ihop ägget och doppa fiskfiléerna i det. Doppa undersidan av fisken i cornflakesen och lägg sedan i en smörad stekpanna med panerade sidan nedåt. Fortsätt så med alla fiskbitarna. Pensla sedan den opanerade öovansidan på fisken med ägg och strössla över cornflakes. Vänd runt fisken och stek gyllenbruna.

 

Vispa ihop äggulorna med olja. Pressa i citronsaft, smula i dragon och rör ner creme fraiche. Salta och peppra och smaka av med lite socker. Servera rätten med gröna ärtor och potatismos.

 

Chili pops

 

Poppa en påse popcorn i microugnen. Smält 50 gram smör i en liten kastrull, blanda ner 4 tsk chilisås. Häll smöret i påsen och skaka om.

Nötig cheesecake

 
75 gr smör
200 gr digestivekex
400 gr färskost av philadelphiatyp
150 gr mörkchoklad
1 dl florsocker
1 burk hasselnötskräm (à ca 350 g)
2 dl rostade hasselnötter
ev 50 gr nougat till garnering

Smält smöret i en kastrull. Krossa kexen till smulor och lägg i en bunke, rör ned smöret.  Tryck ut smulorna i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ i kylen.

Vispa färskost och florsocker ca 2 minuter med elvisp. Rör ner hasselnötskrämen, fortsätt vispa till en slät kräm. Smält chokladen och häll i smeten. Häll krämen över bottnen. Grovhacka nötterna och strö över. Ringla smält nougat över. Låt cheesecaken vila i kylen minst 3 timmar.

Pavlova

 

5 äggvitor

0,5 krm salt

2, 5 dl strösocker

1 msk maizena eller potatismjöl

1-2 tsk vaniljsocker

1 tsk vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Vipa äggvitor och salt till ett hårt skum. Tillsätt sockret i små portioner under fortsatt vispning. Vispa till smeten är hård i cirka tio minuter med elvisp. Vispa i övriga ingredienser.

 

Häll smeten på ett bakplåtspapper, bred ut den i en cirkel, gör en liten fördjupning i mitten för fyllningen.

 

Sätt in kakan i nedre delen av ugnen, sänk genast värmen till 125 grader. Grädda i 1,5 timmar. Vrid av värmen och låt marängen stå kvar i ugnen över natten 

 

Lemoncurd

5 äggulor

saft av ½ citron

1 dl strösocker

75 gr smör

 

Blanda ingredienserna i en kastrull och sjud på svag värme under vispning till tjockare konsistens. Låt svalna.


Dekorera marängen genom att ringla över lemoncurden, toppa med grädde och bär.

Pollykaka

 

150 gr smör

150 gr mörk choklad 70%

100 gr jordnötter

3 ägg

2 dl naturell färskost

2 dl råsocker

2 dl vetemjöl

100 gr pollygodis


Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant och störa med råsocker. Smält smöret i en kastrull. Del chokladen i bitar och rör ned under omrörning till de smälter. Ställ åt sidan. Hacka nötterna grovt. Dela ett ägg i gula och vita, rör ihop gulan med färskosten. Vispa ihop socker med äggvitan och resten av äggen, vispa sen ned chokladen. Vänd ner nötter, mjöl och hälften pollygodiset. Häll chokladsmeten i formen. Klicka ut färskosten och rör runt så att det bildar ett mönster över kakan. Strö över resten av godiset. Grädda i mitten på ugnen i cirka 30 minuter, den ska vara kladdig i mitten. Servera med vispgrädde eller glass.

RSS 2.0