Lammgryta med ockra

 

1 kg lammbitar med ben

1 påse fryst ockra, 750 gram

2 krossade limefrukter

1 tsk kummin

1 - 1 ½ dl tomatpure

Lagerblad

3 vitlöksklyftor

Olja

Skölj av lammbitarna. Om det är mycket fett på köttet så ta bort efter tycke och smak. Täck med vatten. Krossa två torkade limefrukter. Ta bort kärnorna från limen, de ger en bittersmak -så gör det noggrant. Koka upp på hög värme och ta bort skummet som bildas. Tar cirka 15 minuter. Lägg i två lagerblad. Sänk värmen, sätt på lock och låt puttra en till två timmar beroende på bitarnas storlek.

När köttet är mört häller du över buljongen i en skål. Sätt en nypa kummin i. Stek köttet i olja och några vitlöksklyftor. Vitlöksklyftorna kan gärna delas i mindre bitar innan stekningen. Sätt sedan i tre till fem till sex rediga matskedar tomatpure. Häll på en knapp deciliter av buljongen och fortsätt steka köttet. Häll på den frysta påsen ockra (750 gram) samt hälften av resterande buljongen i grytan resten sparar du till riset. Tillsätt eventuellt lite kokt vatten. Sätt på lock och låt koka på hög värme. Undvik att röra allt för hårt eller mycket då ockran lätt går sönder. Koka i tio minuter med locket på på. När ockran börjar bli mjuk häller du på 1 1/2 mugg (ca 4dl) vatten, låt koka till grytan "tjocknat". Sänk sedan värmen till medeltemperatur. Koka cirka 15 minuter och stäng av värmen, behåll locket på. Grytan kommer att "tjockna" något. Smaka av med salt. Tillsätt ev mer tomatpure och vatten. Servera med ris eller buler enligt recepten nedan.

 

Ris med “spagettiflingor”

Sätt cirka 2 1/2 matskedar olja i botten av en kastrull. Sätt på hög värme. Häll på flingspagetti så det täcker oljan. Stek till det blivit brunt. Sätt i två koppar (5-6 dl) basmatiris. Rör om med oljan och spagettiflingorna till hälften av riset vitnat. Häll då på 1 1/2 mugg (4 dl) vatten och resten av buljongen från lammet. Låt torkade limen och lagerbladen följa med. Koka på hög värme utan lock till riset börja synas, sänk då värmen till lägsta temperaturen och sätt på locket. Sätt eventuellt lite mer vatten och några matskedar olja, rör om, och fortsätta koka. Rör om igen efter cirka tio minuter.

 

Bulgur med kikärtor och "spagettiflingor"

Stek först i olja till dom blir bruna på stark värme. Lägg sedan i kikärtor som är färdigkokta.Häll sedan på 2 delar bulgur och två 2 delar vatten och en tärning grönsaksbuljong. Koka på svag värme. 

 

 

 
 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0