Dolmar

 
 

Ingredienser

5 dl ris

3 st hackade salladslökar

5 st hackade vitlökar

1 dl hackad persilja

3 msk Dolma kryddbladning (består av kryddpeppar, svartpeppar, spiskummin, muskotnöt och vitpeppar)

1 msk svartpeppar

1,5-2 msk salt

2 tsk kanel

2 msk granatäppeljuice

1 pressad citron

0,5 dl olivolja

1 burk med små kikärtor

1-2 potatisar att ha i botten av kastrullen

Grönsaker att fylla

2 st paprikor (röda, gula eller gröna)

4 st små aubergine (färdigt skal)

4 tomater

2 st lökar

4 st mindre ljusgröna zuchhini (de här är lite ljusare än de mörkt gröna som också normalt är större)

Mangoldblad


Skölj riset noga. Hacka persilja och salladslök nogrannt. Häll i kryddorna, olja och tomatpure och blanda ordentligt. Rör ned kikärtorna. Skär potatisen/erna i cirka 1 cm skivor och fyll botten av en kastrull.


Skär av toppen på grönsakerna så att du får ett lock att ha senare. Gröp ur zucchinin. Löken skär du ett snitt i och tar varje löklager och lägger lite fyllning i och rullar ihop så skalet överlappar fyllningen. Fyll varje grönsak med risblandningen. Pressa över citron. Lägg på locket och lägg i kastrullen ovanpå potatisen. Viktigt att lägga tätt, tätt i kastrullen så att de inte öppnar upp sig under kokningen. En del brukar ställa de fyllda grönsakerna rakt upp.


Häll på kokande vatten till det täcker. Lägg på ett fat/tyngd så att dolman ligger kvar och inte öppnar sig under kokningen. På med lock och låt koka på fyran i cirka 45-60 minuter. När vattnet kokat bort kan man låta dolman stå på ettan och ”gosa” till sig till det är dags att äta.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0