Dolmar

Ingredienser
5 dl ris
3 st hackade salladslökar
5 st hackade vitlökar
1 dl hackad persilja
3 msk Dolma kryddbladning (består av kryddpeppar, svartpeppar, spiskummin, muskotnöt och vitpeppar)
1 msk svartpeppar
1,5-2 msk salt
2 tsk kanel
2 msk granatäppeljuice
1 pressad citron
0,5 dl olivolja
1 burk med små kikärtor
1-2 potatisar att ha i botten av kastrullen
Grönsaker att fylla
2 st paprikor (röda, gula eller gröna)
4 st små aubergine (färdigt skal)
4 tomater
2 st lökar
4 st mindre ljusgröna zuchhini (de här är lite ljusare än de mörkt gröna som också normalt är större)
Mangoldblad
Skölj riset noga. Hacka persilja och salladslök nogrannt. Häll i kryddorna, olja och tomatpure och blanda ordentligt. Rör ned kikärtorna. Skär potatisen/erna i cirka 1 cm skivor och fyll botten av en kastrull.
Skär av toppen på grönsakerna så att du får ett lock att ha senare. Gröp ur zucchinin. Löken skär du ett snitt i och tar varje löklager och lägger lite fyllning i och rullar ihop så skalet överlappar fyllningen. Fyll varje grönsak med risblandningen. Pressa över citron. Lägg på locket och lägg i kastrullen ovanpå potatisen. Viktigt att lägga tätt, tätt i kastrullen så att de inte öppnar upp sig under kokningen. En del brukar ställa de fyllda grönsakerna rakt upp.
Häll på kokande vatten till det täcker. Lägg på ett fat/tyngd så att dolman ligger kvar och inte öppnar sig under kokningen. På med lock och låt koka på fyran i cirka 45-60 minuter. När vattnet kokat bort kan man låta dolman stå på ettan och ”gosa” till sig till det är dags att äta.