Byriani

-
Basmatiris
-
1 hel kyckling (alternativt kycklingdelar eller kycklingfiléer)
-
Citron
-
Lagerblad
-
Kanelstång
-
Biryanikrydda
-
Kycklingbuljongtärning eller grönsaksbuljontärning
-
1 gul lök
-
3 torskade citroner
-
Flingspagetti (vermicelli/shaariah)
-
Frysta ärtor
-
4 potatisar
-
2 dl russin
-
3 dl mandel
-
3 dl valnötter
-
vitlök
-
300 gram köttfärs
-
Kryddor: paprikapulver (stark), spiskummin, koriander, gurkmeja, lagerblad, kardemumma, hel nejilika, hel kryddpeppar och svartpeppar.
-
Raps- eller solrosolja
Kyckling
Ta bort skinnet på kycklingen. Gnid in kycklingen med torkad koriander, spiskummin och salt. Pressa över citron. Sätt gärna på även yoghurt. Lägg en torkad citron inne i kycklingen. Sätt in kycklingen i ugnen på max temperatur så att kycklingen får färg, vrid sedan ner temperatur. Medan kycklingen står i ugnen förbereds de andra ingredienserna.
Köttbullar
Pressa 1-2 vitlöksklyftor i över köttfärsen. Strö över salt, svartpeppar och paprikapulver av starkare sort. Det ska vara lite sting i bullarna. Blanda smeten och rulla små små köttbullar. Stek i olja och lägg åt sidan.
Potatis
Skala potatisen och hacka den smått. Salta potatisen innan du steker den i olja. Stek till den fått fin färg och känns hyffsat genomstekt.
Mandel
Skålla mandeln och stek den sedan i olja. Akta så att mandlarna inte bränns.
Valnötter
Stek valnötterna i olja. Det är lätta att bränna så vakta noggrant. Valnötterna ska vitna något när de blir stekta.
Russin
Stek de ljusa russinen till de mörknat.
Gröna ärtor
Tina de gröna ärtorna något och stek de sedan i olja.
Ris
Mortla en kryddblandning bestående av en bit kanel, lite nejlika, kardemumma, kryddpeppar, svartpepper, kardemumma och lagerblad.
Hetta upp olja i en stor kastrull. Tillsätt flingspagetti och låt steka tills de blir bruna. Precis när spagettin börjar få färg så tillsätt lök och kryddor: gurkmeja, stark curry, korriander, kärnor från korriander samt blandningen du förberett sedan innan. Lägg ned två torkade citroner. Smula i en tärning med grönsaksbuljong. Koka på hög värme till riset börjar synas, sänk då värmen och tillsätt lite mer vatten innan du sätter på ett lock. Koka i cirka tio minuter. Fyll vid behov på av vatten och olja.