Bearnaise -en enkel variant

3-4 äggulor
1 tsk torkad dragon
½ tsk torkad körvel
1 kryddmått torkat lökpulver eller 1 msk finfinhackad schalottenlök
1 msk vatten
1msk vitvinsvinäger (eller två om du gillar syra)
Lite salt och lite vitpeppar
1 msk smör till att börja med. Sen när du tagit kastrullen från värmen sätter du i så mycket smör du vill, från 50 gram och uppåt. Jag testade cirka 100 gram och det blev bra.
Lägg alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och gör dig redo med visp och utvilad arm. Sätt på högsta fjutt på spisen och vispa redigt tills det blir tjockt. Här gäller det precis som med att vispa grädde att den inte blir FÖR tjock så ta den från värmen i tid.
1 tsk torkad dragon
½ tsk torkad körvel
1 kryddmått torkat lökpulver eller 1 msk finfinhackad schalottenlök
1 msk vatten
1msk vitvinsvinäger (eller två om du gillar syra)
Lite salt och lite vitpeppar
1 msk smör till att börja med. Sen när du tagit kastrullen från värmen sätter du i så mycket smör du vill, från 50 gram och uppåt. Jag testade cirka 100 gram och det blev bra.
Lägg alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och gör dig redo med visp och utvilad arm. Sätt på högsta fjutt på spisen och vispa redigt tills det blir tjockt. Här gäller det precis som med att vispa grädde att den inte blir FÖR tjock så ta den från värmen i tid.
När det känns bra så tar du kastrullen från plattan och klicka i en stor smörklick (rumstempererad) och vispa tills den smält ner i såsen. Fyll på med mer smör tills såsen känns fin och god. Om du vill kan du vispa ned rapsolja om smöret tagit slut. Smaka av med ytterligare salt, peppar och vinäger.
Kommentarer
Trackback