Gorgonzola lax med sherrysås

 

600 gram benfri lax
8 msk gorgonzola
1 mks olivolja
1 tsk salt

Sherrysås:
1 dl sherry
1 grönsaksbuljontärning
2 dl créme fraiche
1 dl grädde
1 dl finhackad dill
1 msk smör

Lägg laxen med skinnsidan ner och gör snitt tvärs över så att det bildas fickor. Pensla laxbitarna med olja och salta lätt. Stek laxen i ugnen i cirka 10 minuter.

Sherrysåsen kan förberedas. Koka upp scherryn med buljongtärningen, koka ihop tills hälften återstår. Tillsätt crème fraiche och grädde, och koka i ytterligare ett par minuter. Tillsätt dillen och vispa i smöret. Servera med pressad potatis, sallad och citron.
 

Carpaccio på renfilé med västerbottensvisch och löjrom

 

 

Börja med att blanda västerbottensost och creme fraiche. Låt stå i kylen ca 30 min så att smakerna blandar sig. Smaka av med salt och svartpeppar.

 

Skär fryst renfilé i så tunna skivor som möjligt. Tryck gärna ut köttet så att det blir extra tunt. Jag brukar lägga köttet mellan två lager plastfolie när jag bankar och trycker. Lägg först upp en salladsbädd och sedan köttskivorna. Garnera med västerbottenscrèmen och löjrom. Sätt rödlök på toppen. 

 


Blandsaft

 

5 dl blandade bär (svartavinbär, hallon, blåbär)
3 dl vatten
2 dl socker
½ krm natriumbensoat

Rensa bären och lägg dem i en gryta. Häll på vatten och låt koka upp. Låt koka under lock ca 10 minuter. Tryck bären med en sked mot grytans kanter, så all saften rinner ur bären. Sila bären. Jag har använt ett tyg som jag lagt över ett durkslag. Låt bären rinna av i cirka 30 minuter. Häll sedan tillbaka saften i grytan, som är rengjord. Koka upp och rör i sockret till detta löst sig. Skumma av ordentligt. Häll upp lite av saften i en mugg och rör i natriumbensoatet -blanda ner i grytan.

Häll upp saften i rena, varma flaskor. Skruva på korken direkt och låt sedan saften kallna.
 
 

Melon på en pinne

 
 
Stansa ut melon med hjälp av små pepparkaksformar, trä på en grillpinne. Ett nyttigt och lyxigt mellan mål. 

RSS 2.0