Oxfilé med balsamicosås och chevregratinerat basilika mos i filodeg

Balsamicosås
1 1/2 msk strösocker
3 msk balsamvinäger
1/2 flaska rött vin
3 msk kalvfond
1 msk majsena majsstärkelse (glutenfritt)
2 msk kallt smör
ev lite salt

Smält sockret i en liten kastrull och låt det bli ljusbrunt. Dra kastrullen åt sidan och häll på vinägern, tillsätt rödvin och kalvfond. Koka ihop 10-15 minuter utan lock.
Rör ut majsstärkelsen med lite vatten och häll i den kokande såsen. Koka upp igen och låt puttra en minut eller två tills den tjocknat lite.
--- Hit kan man förbereda.

Precis innan servering: Värm såsen och vispa i smöret klickvis. Smaka av med salt.

Chevrégratinerat basilikamos
6 ark vårrulledeg (filodeg)
3/4 kg mjölig potatis
3 äggulor
2 msk smör
1 tsk salt
2 krm peppar
20 finhackade basilikablad
1/2 pressad vitlöksklyfta
mjölk/grädde
smör till pensling
6 tunna skivor chevré eller annan getost

Låt vårrulledegen tina enligt förpackningens instruktioner.
Skala och koka potatisen.

Häll av vattnet och gör ett potatismos, gärna med en skvätt grädde i. Tillsätt i slutet vitlök och basilkika. Smaka av med salt och peppar. Smält ett par matskedar smör och pensla degarken. Lägg ner i små ugnsformar, den penslade sidan neråt. Ta inte för stora formar då potatisen är mäktig. Nyp till filodegen i hörnen. Observera att du inte kan lägga i bara ett lager deg, du behöver 2-3 lager för att det ska hålla vid servering! Vik arket och pensla med smör mellan lagren.

Fyll med mos (om du gör det i förväg så kan det vara en idé att låta moset svalna först) och lägg sedan på getosten. Gratinera i nedre delen av ugnen i 225 grader 12-15 minuter, något längre om moset är kallt.

Servera såsen och moset till oxfilé, gärna med lite vackra grönsaker (tex sockerärtor) och en grönsallad med vackra blad till.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0