Spindelkakor
1 pkt Oreokakor, 16 stycken
1 påse kolaremmar (hallon- eller lakritsremmar
Non-stop
Kristyr
Dela Oreokakan på hälften, tryck fast ben på spindeln (kolaremmar), “limma” med kristyr och tryck i hop kaken igen. Spindelns ögon (non-stop) limmas dit med kristyr. Dekorera spindlarna med kristyr, korsspindel eller annat läskigt.
1 påse kolaremmar (hallon- eller lakritsremmar
Non-stop
Kristyr
Dela Oreokakan på hälften, tryck fast ben på spindeln (kolaremmar), “limma” med kristyr och tryck i hop kaken igen. Spindelns ögon (non-stop) limmas dit med kristyr. Dekorera spindlarna med kristyr, korsspindel eller annat läskigt.

Fingerkakor
0.75 dl strösocker
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 st stora ägg (1 ägg + 1 äggula. Spara den överblivna vitan till att pensla kakorna)
115gr umstempererat smör
4.5 dl mjöl
1-2 tsk kakao att borsta kakorna med
25-30 stskållade mandlar, delade på mitten (på längden)
Blir cirka 25 fingar. Blanda strösocker, florsocker, vaniljextrakt, det hela ägget samt äggulan i en stor skål. Blanda väl. Rör i det mjuka smöret. Tillsätt mjöl och rör till en jämn deg. Knåda degen lätt, slå in i plastfolie och lägg in i kylen cirka 1 timme.
Värm ugnen till 175 grader. Ta en liten bit deg och rulla ut små "fingrar" av degen. Gör dem långa och smala som häxfingrar. Nyp till dem här och där så att de blir lite ojämna och gör skåror i dem med en kniv. Lägg kakorna på ett bakplåtspapper och pensla med äggvita. Tryck i en halv mandel på toppen av varje kaka (mandeln ska föreställa nageln).
Ställ in plåten med kakor 10 minuter i kylen. Grädda ungefär 10-12 minuter eller tills de är något gyllenbruna. Låt svalna. Måla smördegsfingrarna med en pensel och kakao.
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 st stora ägg (1 ägg + 1 äggula. Spara den överblivna vitan till att pensla kakorna)
115gr umstempererat smör
4.5 dl mjöl
1-2 tsk kakao att borsta kakorna med
25-30 stskållade mandlar, delade på mitten (på längden)
Blir cirka 25 fingar. Blanda strösocker, florsocker, vaniljextrakt, det hela ägget samt äggulan i en stor skål. Blanda väl. Rör i det mjuka smöret. Tillsätt mjöl och rör till en jämn deg. Knåda degen lätt, slå in i plastfolie och lägg in i kylen cirka 1 timme.
Värm ugnen till 175 grader. Ta en liten bit deg och rulla ut små "fingrar" av degen. Gör dem långa och smala som häxfingrar. Nyp till dem här och där så att de blir lite ojämna och gör skåror i dem med en kniv. Lägg kakorna på ett bakplåtspapper och pensla med äggvita. Tryck i en halv mandel på toppen av varje kaka (mandeln ska föreställa nageln).
Ställ in plåten med kakor 10 minuter i kylen. Grädda ungefär 10-12 minuter eller tills de är något gyllenbruna. Låt svalna. Måla smördegsfingrarna med en pensel och kakao.

Harry Potter firar 7 år





Mean Chili

600 gr oxhögrev i små grytbitar
150 gr strimlad bacon
2-3 lökar finhackade
2 vitlöksklyftor finhackad
2 röda paprikor tärnade
2 flaskor mörk porter
2 msk hackad jalapeno fr burk
1 msk chipotlepasta
1/2-1 finhackad röd chili
1 brk hackade tomater helst pulpa di mutti
1 nypa kanel
1tsk spiskummin
1 msk oregano
Salt
Socker
Receptet räcker till 4-6 personer. Bryn kött- lägg i tjockbottnad kastrull. Stek bacon o blanda ner Bryn lök, vitlök o paprika o blanda i. Häll på öl och låt det sakta koka upp. Skumma av väl o blanda i resten av ingredienserna (utom oreganon). Låt grytan sjuda i flera timmar tills köttet i princip faller sönder i fibrerna. Smaka av eftersom o kolla att den smakar gott! Mot slutet tillsätt oreganon.
Servera med exempelvis tortillachips, ost, gräddfil, sallad, rödlök, guacamole med koriander och lime, jalapenos och bön- och baconröra. Grymt gott!
150 gr strimlad bacon
2-3 lökar finhackade
2 vitlöksklyftor finhackad
2 röda paprikor tärnade
2 flaskor mörk porter
2 msk hackad jalapeno fr burk
1 msk chipotlepasta
1/2-1 finhackad röd chili
1 brk hackade tomater helst pulpa di mutti
1 nypa kanel
1tsk spiskummin
1 msk oregano
Salt
Socker
Receptet räcker till 4-6 personer. Bryn kött- lägg i tjockbottnad kastrull. Stek bacon o blanda ner Bryn lök, vitlök o paprika o blanda i. Häll på öl och låt det sakta koka upp. Skumma av väl o blanda i resten av ingredienserna (utom oreganon). Låt grytan sjuda i flera timmar tills köttet i princip faller sönder i fibrerna. Smaka av eftersom o kolla att den smakar gott! Mot slutet tillsätt oreganon.
Servera med exempelvis tortillachips, ost, gräddfil, sallad, rödlök, guacamole med koriander och lime, jalapenos och bön- och baconröra. Grymt gott!