Påsktårta

 
Botten

·         100 g smör

·         2 dl mjölk

·         4 dl vetemjöl

·         1 dl kakao

·         2 tsk bakpulver

·         4 ägg

·         2 dl strösocker

·         2 dl råsocker

 

Fyllning

·         5 dl vispgrädde

·         400 g rumsvarm Nutella

·         0,5 dl apelsinjuicekoncentrat

·         1 apelsin, finrivet skal

·         1 msk vaniljsocker

 

Topping

·         1 askar Noblesse

·         chokladägg

 

Fågelbo

·         1 dl socker

·         0,5 apelsin

 

Tårtbotten

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen och häll i mjölken. Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Vispa ägg och socker pösigt. Vänd ner de torra ingredienserna och tillsätt smörmjölken. Rör till en jämn smet.

Häll smeten i en smord, bröad form ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 40 min. Känn med sticka att den är klar. Låt tårtbottnen kallna.

 

Fyllning

Vispa grädden. Vänd ner Nutella i lite mer än hälften av grädden. Vänd ner juice, apelsinskal och vaniljsocker i resten av grädden.

Dela tårtbottnen i 3 delar med en lång kniv. Fördela nutellafyllningen mellan de tre delarna. Toppa tårtan med apelsingrädden och täck även kanterna. Lägg noblesschokladen omlott runt tårtan och toppa med chokladägg.

 

Fågelbo

Smält försiktigt socker i en stekpanna under omrörning. Sockret ska bli gyllene men inte brännas så var försiktig med värmen. Ta bort från plattan och låt svalna något. Sockret ska nu rinna långsamt. Dela en apelsin och lägg på ett bakplåtspapper. Ringla över det smälta sockret i ett korstvärsan mönster och låt sockret stelna helt, ca 30 min. Lossa försiktigt sockret från apelsinen. Bilda ett fågelbo liknande näste mitt på tårtan av antingen hela kreationen eller av delarna om den går itu. Fyll korgen med chokladägg. Servera direkt, sockret smälter efter några timmar i grädden.


Lammstek med konjakssky

 
 
 
Lamm
• 1,5 kg urbenad lammstek
• 1 dl grovhackad färsk timjan
• 1 msk flingsalt
• 1 tsk grovmalen svartpeppar
• 2 msk olivolja
• 4 vitlöksklyftor
• 2 klyftade gula lökar

Konjakssky
• 3 msk oxfond
• 3 dl vatten
• 1 dl konjak
• 5 enbär
• 5 svartpepparkorn
• 1 tsk soja
• 1 msk smör

Gratinerad Chévrepotis
• 1 paket bacon
• 800 gram mandelpotatis
• 25 gram smör
• 1 dl grädde
• 2 äggulor
• 100 gram smulad Chévre
• 1 dl hackad timjan
• Salt


Lammsteken
Blanda timjan, flingsalt, svartpeppar och olivolja. Gnid in hela lammsteken, både in- och utsidan med blandningen och bind ihop den med steksnöre. Skär små snitt och stick in vitlöksklyftorna. Stick in en stektermometer i stekens tjockaste del och lägg i en ugnssäker form.

Fördela den klyftade löken runt om och stek mitt i ugnen ca 1,5 tim till en innertemperatur på 58– 60°. Låt steken vila 10 min innan den skärs upp.

Konjakssky
Häll lammskyn och löken i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna till konjaksskyn utom smöret. Koka upp och sjud ca 10 min. Mixa slät med stavmixer. Koka upp och vispa i smöret.

Potatis
Strimla bacon fint och stek det knaprigt i en het stekpanna. Lägg på hushållspapper att rinna av.

Skala och skär potatisen i bitar. Koka mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa potatisen. Blanda med smör, grädde och äggulor. Vänd ner chèvre, bacon och timjan. Spar lite bacon och timjan till garnering. Smaka av med salt och fördela moset i portionsformar.

Gratinera högt upp i ugnen tills de har fin gyllene yta, 5–8 min. Toppa med resterande bacon och timjan.

 

RSS 2.0