Vegetarisk chili

 
 

5 dl torkade bönor (bland gärna olika sorter med hyffsat lika koktider)
1 ½ dl starkt kaffe
2 lökar
2 vitlöksklyfor
2 msk olivolja
800 g krossade tomater
2 tärningar grönsaksbuljong
1 msk malen spiskummin
½ msk paprikapulver
1 tsk oregano
1-8 milda chilifrukter
2 limefrukter
2 dl matlagningsyoghurt
färsk koriander
Tortillachips
Salt och peppar

Grytan räcker till cirka sex personer.
 
Lägg bönorna i blöt över natten. Brygg två koppar kaffe. En till dig och en till grytan. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs olivoljan i en stor kastrull eller gryta. Hacket ska bara mjukna, inte ta färg. Häll i ena koppen kaffe, tomaterna, buljongtärningarna, 8 dl vatten, bönorna, spiskumminen, paprikapulvret och oreganon.

Ta genast tag i chilin. Skölj den. Provsmaka en flisa. Det är bra med mycket chili i grytan men det ska ju inte bli så starkt att man inte äter den. Mycket av hettan sitter i de vita hinnorna inne i chilin (kärnorna är inte så farligt starka). Ta bort om du vill mildra annars låt vara kvar. Ner med dem bums i grytan så att det får vara med så länge som möjligt. Låt puttra stilla i cirka två timmar.

Rör om och smaka av med pressad lime, salt och peppar. Känns konsistensen på grytan okej så låt den fortsätta puttra med lock. Om grytan är för soppig kan du ta av locket. När bönorna är mjuka och fina är grytan klar. Hacka koriander grovt och strö över grytan. Servera med tortillachips, yoghurt och ännu mer koriander.

Om man inte har blötlagt bönor över natten kan man göra en fuskvariant då man i slutet lägger i en par paket med blandande färdiga bönor.
 
 
 
 

RSS 2.0