Saffranskola med rostad kokos

 

3 dl vispgrädde

50 g smör

3 dl strösocker

1 1/2 dl ljus sirap

1 1/2 dl kokos

2 påsar saffran (à 1/2 g)

 

Blanda grädde, smör, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp på hög värme och rör om. Fortsätt att koka till kulprovet (120-125ºC). Rosta kokosen i en torr het panna tills den blir gul-brun. Blanda ner den och saffranet i kolasmeten. Häll upp smeten i en bakpappersklädd form. Låt kolan stelna innan den skärs i bitar.

 

 
 
 

 


Rocky Road Fudge

 

200 gram mörk choklad

200 gram mjölkchoklad

25 gram smör

397 gram sötad kondenserad mjölk (en burk)

2 tsk vaniljsocker

2,5 dl minimarshmallows

2,5 jordnötter

Ev Dumlekola

 

Klä en mindre form, ca 20x25 cm, med aluminiumfolie. Bryt chokladen i bitar. Smält över vattenbad choklad, smör och kondenserad mjölk. Rör då och då tills alltsammans smält samman till en slät smet. Låt svalna något. Rör ner vaniljsockret. Blanda sist i marshmallows, jordnötter och eventuellt dumlekola - rör inte för mycket för då smälter marshmallows. Bred ut smeten i formen och kyl minst 4 timmar. Skär i rutor. Förvara svalt.

 

 
 

Chokladdoppad lakritskola med flingsalt

 
 
 
1,5 dl grädde
1,5 dl socker
2 msk kakao
1 nypa salt
1 msk smör
30-40 st turkisk pepper

Krossa turkisk pepper i en mortel. Blanda grädde, socker, kakao, turkisk pepper och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning och låt koka i ungefär 20 min. Rör om ordentligt några gånger under tider. Gör kulprovet. Kan du forma smeten till en boll, är den klar. Rör därefter ner smör. Rör smeten blank. Häll upp smeten i en form med bakplåtspapper. Låt stelna. Skär i små fyrkanter och doppa dem sedan i smält choklad, strössla över flingsalt.

 

RSS 2.0