Fisknät med räkspett, blomkålsris och smörsås

Fisk i nät
300 gr laxfilé
1-2 msk citronsaft
2 msk schalottenlök, finhackad
1 dl vatten
Smör att smörja formen med
Salt
Peppar
Sås
2 msk schalottenlök, finhackad
1 dl vitt vin
2 msk vitvinsvinäger
2 persiljekvistar
5 vitpepparkorn
2 msk vispgrädde
150 gr smör, rumstempererat
1 msk citronsaft
1 msk pepparrot, färskriven
1 tsk salt
Räkspett
40 färska räkor skalade
3 msk olivolja
2 tsk persilja, finhackad
1 tsk paprikapulver
3 finhackade vitlöksklyftor
1 krm chilipulver
3 msk vitt vin
Blomkålsris
1 blomkålshvuud
1 färsk chili
1 scharlottenlök
3 msk smör
Salt
Börja med att blanda ihop marinaden för räkspetten. Blanda allt utom räkorna i en skål, tillsätt därefter räkorna och blanda väl. Ställ kallt i en timme.
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnfast form. Skala och hacka löken fint. Strö löken i en ugnsfast form. Skala och hacka löken fint. Strö löken i botten av formen. Skär eller klipp fisken i cirka 1,5 cm remsor. Fläta ihop i rutmönster och placera försiktigt i formen. Salta och peppra, samt droppa lite citronsaft över. Slå på vattnet och täck med aluminiumfolie. Sjud i ugnen cirka 20 minuter.
Såsen tar lite tid då den ska recuceras. Koka upp lök, vin, vitvinsvinäger, grädde och kryddorna. Reduceras tills hälften återstår. Sila och släng allt utom vätskan. Ställ på svag värme och tillsätt rumstempererat smör, lite i taget under kraftig omörning. Tillsätt citronsaft, salt och pepparrot.
Blomkålsriset är gott och enkelt att tillaga. Dela blomkålshuvudet och ta bort det gröna. Riv på grova sidan av ett rivjärn. Finhacka chili och schalottenlök. Bryn smöret i en kastrull. Tillsätt lök och chili, samt bryn en stund till löken mjukna. Tillsätt blomkål och rör om ordentligt. Fräs på låg värme tills allt smör absorberats av blomkålen. Den ska mjukna, men ändå ge lite tuggmotstånd.
Räkspetten är super goda, ett måste till denna rätt. Häll av marinaden och trä upp räkorna på träspett. Cirka fem räkor på varje spett. Grilla hastigt i het panna på båda sidorna.