Fryst nougattårta på nötig browniebotten
Min absoluta favorit tårta med nougatchokladmousse på hasselnötsbotten. Servera den gärna med färska hallon eller med en halva passionsfrukt.
1 dl hasselnötter
1 burk hasselnötskräm (à 350 g)
4 rumsvarma ägg
1 dl kakao
100 g mjölkchoklad
250 g nougat
5 dl vispgrädde
smör och kakao till formen
Sätt ugnen på 175°C.
Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smörj in formen med smör och strö över kakao.
Hacka hasselnötterna fint. Vispa ihop hasselnötskräm, ett av äggen, kakao och hasselnötter. Dela resten av äggen i gulor och vitor. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner dem i hasselnötsblandningen. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna.
Hacka chokladen och 2⁄3 av nougaten grovt. Smält i vattenbad. Ta från värmen. Vispa
grädden löst. Rör ner rumsvarma äggulor, en i taget, i chokladblandningen. Vänd ner
grädden, lite i taget, till en jämn mousse. Bred ut moussen över kakan. Ställ i frysen
minst 5 timmar. Ta ut tårtan när ytan känns fryst. Smält resten av nougaten i
vattenbad. Ringa över smält nougat på tårtan. Ställ tillbaka i frysen. Ta ut tårtan ur
frysen cirka en halvtimma innan servering.