Fryst nougattårta på nötig browniebotten

 

Min absoluta favorit tårta med nougatchokladmousse på hasselnötsbotten. Servera den gärna med färska hallon eller med en halva passionsfrukt.

 

1 dl hasselnötter

1 burk hasselnötskräm (à 350 g)

4 rumsvarma ägg

1 dl kakao

100 g mjölkchoklad

250 g nougat

5 dl vispgrädde

smör och kakao till formen

 

Sätt ugnen på 175°C.

 

Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smörj in formen med smör och strö över kakao.

 

Hacka hasselnötterna fint. Vispa ihop hasselnötskräm, ett av äggen, kakao och hasselnötter. Dela resten av äggen i gulor och vitor. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner dem i hasselnötsblandningen. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna.

 

Hacka chokladen och 2⁄3 av nougaten grovt. Smält i vattenbad. Ta från värmen. Vispa

grädden löst. Rör ner rumsvarma äggulor, en i taget, i chokladblandningen. Vänd ner

grädden, lite i taget, till en jämn mousse. Bred ut moussen över kakan. Ställ i frysen

minst 5 timmar. Ta ut tårtan när ytan känns fryst. Smält resten av nougaten i

vattenbad. Ringa över smält nougat på tårtan. Ställ tillbaka i frysen. Ta ut tårtan ur

frysen cirka en halvtimma innan servering. 

 

 

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0