Lammstek med konjakssky

 
 
 
Lamm
• 1,5 kg urbenad lammstek
• 1 dl grovhackad färsk timjan
• 1 msk flingsalt
• 1 tsk grovmalen svartpeppar
• 2 msk olivolja
• 4 vitlöksklyftor
• 2 klyftade gula lökar

Konjakssky
• 3 msk oxfond
• 3 dl vatten
• 1 dl konjak
• 5 enbär
• 5 svartpepparkorn
• 1 tsk soja
• 1 msk smör

Gratinerad Chévrepotis
• 1 paket bacon
• 800 gram mandelpotatis
• 25 gram smör
• 1 dl grädde
• 2 äggulor
• 100 gram smulad Chévre
• 1 dl hackad timjan
• Salt


Lammsteken
Blanda timjan, flingsalt, svartpeppar och olivolja. Gnid in hela lammsteken, både in- och utsidan med blandningen och bind ihop den med steksnöre. Skär små snitt och stick in vitlöksklyftorna. Stick in en stektermometer i stekens tjockaste del och lägg i en ugnssäker form.

Fördela den klyftade löken runt om och stek mitt i ugnen ca 1,5 tim till en innertemperatur på 58– 60°. Låt steken vila 10 min innan den skärs upp.

Konjakssky
Häll lammskyn och löken i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna till konjaksskyn utom smöret. Koka upp och sjud ca 10 min. Mixa slät med stavmixer. Koka upp och vispa i smöret.

Potatis
Strimla bacon fint och stek det knaprigt i en het stekpanna. Lägg på hushållspapper att rinna av.

Skala och skär potatisen i bitar. Koka mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa potatisen. Blanda med smör, grädde och äggulor. Vänd ner chèvre, bacon och timjan. Spar lite bacon och timjan till garnering. Smaka av med salt och fördela moset i portionsformar.

Gratinera högt upp i ugnen tills de har fin gyllene yta, 5–8 min. Toppa med resterande bacon och timjan.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0