Lammstek med konjakssky

Lamm
• 1,5 kg urbenad lammstek
• 1 dl grovhackad färsk timjan
• 1 msk flingsalt
• 1 tsk grovmalen svartpeppar
• 2 msk olivolja
• 4 vitlöksklyftor
• 2 klyftade gula lökar
Konjakssky
• 3 msk oxfond
• 3 dl vatten
• 1 dl konjak
• 5 enbär
• 5 svartpepparkorn
• 1 tsk soja
• 1 msk smör
Gratinerad Chévrepotis
• 1 paket bacon
• 800 gram mandelpotatis
• 25 gram smör
• 1 dl grädde
• 2 äggulor
• 100 gram smulad Chévre
• 1 dl hackad timjan
• Salt
Lammsteken
Blanda timjan, flingsalt, svartpeppar och olivolja. Gnid in hela lammsteken, både in- och utsidan med blandningen och bind ihop den med steksnöre. Skär små snitt och stick in vitlöksklyftorna. Stick in en stektermometer i stekens tjockaste del och lägg i en ugnssäker form.
Fördela den klyftade löken runt om och stek mitt i ugnen ca 1,5 tim till en innertemperatur på 58– 60°. Låt steken vila 10 min innan den skärs upp.
Konjakssky
• 1,5 kg urbenad lammstek
• 1 dl grovhackad färsk timjan
• 1 msk flingsalt
• 1 tsk grovmalen svartpeppar
• 2 msk olivolja
• 4 vitlöksklyftor
• 2 klyftade gula lökar
Konjakssky
• 3 msk oxfond
• 3 dl vatten
• 1 dl konjak
• 5 enbär
• 5 svartpepparkorn
• 1 tsk soja
• 1 msk smör
Gratinerad Chévrepotis
• 1 paket bacon
• 800 gram mandelpotatis
• 25 gram smör
• 1 dl grädde
• 2 äggulor
• 100 gram smulad Chévre
• 1 dl hackad timjan
• Salt
Lammsteken
Blanda timjan, flingsalt, svartpeppar och olivolja. Gnid in hela lammsteken, både in- och utsidan med blandningen och bind ihop den med steksnöre. Skär små snitt och stick in vitlöksklyftorna. Stick in en stektermometer i stekens tjockaste del och lägg i en ugnssäker form.
Fördela den klyftade löken runt om och stek mitt i ugnen ca 1,5 tim till en innertemperatur på 58– 60°. Låt steken vila 10 min innan den skärs upp.
Konjakssky
Häll lammskyn och löken i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna till konjaksskyn utom smöret. Koka upp och sjud ca 10 min. Mixa slät med stavmixer. Koka upp och vispa i smöret.
Potatis
Potatis
Strimla bacon fint och stek det knaprigt i en het stekpanna. Lägg på hushållspapper att rinna av.
Skala och skär potatisen i bitar. Koka mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa potatisen. Blanda med smör, grädde och äggulor. Vänd ner chèvre, bacon och timjan. Spar lite bacon och timjan till garnering. Smaka av med salt och fördela moset i portionsformar.
Gratinera högt upp i ugnen tills de har fin gyllene yta, 5–8 min. Toppa med resterande bacon och timjan.
Skala och skär potatisen i bitar. Koka mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa potatisen. Blanda med smör, grädde och äggulor. Vänd ner chèvre, bacon och timjan. Spar lite bacon och timjan till garnering. Smaka av med salt och fördela moset i portionsformar.
Gratinera högt upp i ugnen tills de har fin gyllene yta, 5–8 min. Toppa med resterande bacon och timjan.
Kommentarer
Trackback