Capresesallad -tomat och mozarellasallad

Räcker till 8 personer
Semitorkade tomater
24 körsbärstomater
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 tsk strösocker
1 tsk timjan
1 krm nymald svartpeppar
1 dl grovsalt
Sätt ugnen på 100 grader. Skala och skiva vitlöken. Blanda tomaterna med vitlök, olja, socker, timjan och peppar. Sprid ut ett cirka 1 cm tjockt lager grovsalt på en plåt och lägg på tomaterna. Ställ plåten mitt i ugnen och torka i sex timmar. Tillagas tomaterna dagen före kan de läggas i en burk, täckas med olja och förvaras i kyl.
Torkade bifftomater
3 bifftomater
2 tsk solrosolja
Skär tomaterna i ca ½ cm tjocka skivor. Lägg tomaterna på ett bakplåtspapper på en plåt och pensla med olja. Torka i mitten på ugnen i cirka två timmar. Tillagas tomaterna dagen före kan de läggas i en burk, täckas med olja och förvaras i kyl.
Pesto
1 kruka basilika
1 vitlöksklyfta
50 gr solroskärnor
½ dl olivolja
3 msk solrosolja
1 tsk pressad citron
½ dl parmesanost
1 krm salt
1 krm peppar
Repa bladen från basilikan. Skala vitlöksklyftan. Mixa basilika, vitlök, solroskärnor, de båda oljesorterna och citron med mixterstav. Blanda i parmesan. Krydda med salt och peppar.
Garnering
2 plommontomater
2 msk olivolja
2 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar
20 gram parmesanost
1 msk balsamvinäger
25 gr ruccola
3 buffelmozzarella (á 125 gr)
Lägg de torkade bifftomaterna på tallrikar och fördela mozarellan, riven i bitar, ovanpå. Lägg de semitorkade tomaterna mellan ostbitarna. Ringla olja över osten och krydda med salt och peppar. Klicka på pest och hyvla över parmesan. Ringla över vinäger och garnera med ruccola.